Доступність посилання

ТОП новини

Європа боїться стати заручником Росії, тоді як Кремль обманює своїх громадян.


Василь Зілгалов Прага, 20 листопада 2006 (RadioSvoboda.ua) — Європейська преса обговорює проблему залежності Європи від російського газу. І йдеться не лише про пошуки альтернативних джерел постачання: про можливий «російський газовий блеф» пише в понеділок британська «Індепендент». Він може полягати у штучному завищенні самими людьми Кремля можливостей Росії щодо постачання газу для європейських споживачів.


Впливова лондонська «Файненшл Таймз» пише у понеділок про попередження відомого американського фінансиста Джорджа Сороса, адресоване Німеччині, щодо її небезпечної залежності, на третину, від постачання російського газу. Сорос заявляє, що «німці не хочуть усвідомити небезпеку, яку несе цей факт», і далі наголошує, що «влада (президента Росії Владіміра) Путіна використовує енергетичні ресурси для відновлення світового лідерства Росії, і ця ідея дуже популярна в його країні. Енергетична політика Кремля спрямована на збагачення чільних чиновників у Росії і підкуп диктаторів у сусідніх країнах із метою взяти під контроль їхні природні ресурси», вважає Джордж Сорос. Американський філантроп переконаний, що хоча «Путін не диктатор, тому що в Росії ще зберігаються демократичні атрибути, але Кремль намагається зосередити владу і вже домінує в (Державній) Думі, в опозиції і в ЗМІ».

Європі може не вистачити російського газу

А інша британська газета, «Індепендент», вустами відомого на Заході експерта Алана Рілі попереджає Європу, що Росія «не є всемогутнім постачальником газу, за якого вона себе видає». І, на думку Рілі, вже цієї зими європейці відчують це, бо Росія легкодумно не інвестує грошей у нові газові родовища. Якщо у зв’язку зі збільшенням внутрішнього споживання газу Росія не модернізує газотранспортну систему, то вже у 2010 році дефіцит російського газу в головному європейському напрямку сягне 126 мільярдів кубічних метрів, вважають експерти. Для прикладу назвемо, що лише Велика Британія споживає за рік майже сто мільярдів кубів. Алан Рілі вважає, що ситуація критична, а російський «Ґазпром», який має сьогодні близько 40 мільярдів доларів боргу, «просто не інвестує в газові родовища». Нагадаємо, що після 1991 року, з часу розпаду СРСР, Росія освоїла лише одне газове родовище. Хоча самі представники російського «Ґазпрому» називають такі прогнози «панікерством» та «дезінформацією».

Виплати за другу дитину: не те, чого чекали

А британська «Дейлі Телеґраф» пише в понеділок, що Владімір Путін не став генієм після оголошення про виплату його владою 250 тисяч рублів кожній росіянці, яка народить другу дитину. Бо ця обіцянка Кремля почне діяти в країні, де за рік населення скорочується на 800 тисяч осіб, лише з січня 2007 року. Тому, сумує «Дейлі Телеґраф», замість хвилі народжуваності в Росії «вал абортів». А ще газета виявила, що ці гроші Путіна не видаватимуть матерям готівкою, а лише через іпотечні, освітні фонди та й то після того, як дитині виповниться три роки. «Дейлі Телеґраф» наводить слова російських жінок, які назвали ці обіцянки Путіна «обманом».
XS
SM
MD
LG