Доступність посилання

ТОП новини

Справа Курочкіна: з міжнародного розшуку в руки міліції.


Тетяна Ярмощук Київ, 20 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) — У київському аеропорту Бориспіль затримали російського бізнесмена Максима Курочкіна, який майже два роки перебував у міжнародному розшуку. Наразі він перебуває в ізоляторі тимчасового утримання.


До України Максим Курочкін прилетів, щоб уладнати конфлікт навколо дніпропетровського ринку «Озерка». За право власності на нього змагаються фінансові групи, за якими стоять Максим Курочкін та український бізнесмен Ігор Коломойський.

Про приїзд Максима Курочкіна було відомо заздалегідь. Про це напередодні повідомив сам Курочкін в інтерв’ю одному з українських телеканалів.

Тож по прибуттю в Бориспіль Курочкіна і затримали. Начальник Національного центрального бюро Інтерполу в Україні Кирило Куликов пояснив: «Громадянина Російської Федерації Курочкіна під час прибуття в аеропорт Бориспіль затримали співробітники лінійного відділу Міністерства внутрішніх справ управління Київської області з метою доставки до суду під вартою для вибору запобіжного заходу. Контроль за виконанням постанови суду покладений на прокуратуру».

Максима Курочкіна підозрюють у скоєнні двох злочинів. У лютому 2005 року українські правоохоронці оголосили його у міжнародний розшук.

Максима Курочкіна звинувачують у махінаціях із нерухомістю, зокрема, у незаконному отриманні територій Ялтинського заповідника, санаторіїв та київського готелю «Дніпро».

Ялтинський міський суд виніс постанову про доцільність взяття Курочкіна під варту. Його звинувачували за 189-ю статтею Кримінального кодексу — «вимагання». Таке звинувачення передбачає позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

А у червні 2005-го Голосіївський районний суд Києва дав дозвіл затримати Максима Курочкіна на 72 години для його доставки до суду з метою обрання запобіжного заходу.

В Україні Максим Курочкін відомий як виконавчий директор «Російського клубу». Цей клуб представляє себе як неурядову організацію, створену з ініціативи представників російсько-української громадськості для розвитку діалогу між громадськими, політичними і діловими колами Росії та України.

Особливу активність клуб виявляв під час президентської кампанії 2004 року, а громадськість, яка цей клуб створила, симпатизувала лише одному з кандидатів на президента. Коли врешті виграв інший, клуб деякий час активності не виявляв.

Добре знає Максима Курочкіна російський політолог Андрій Окара. Він вважає, що ця персона є складнішою, ніж це здається.

Уже сам приїзд Курочкіна туди, де на нього чекає міліція, свідчить або про його впевненість у безкарності, або… «Російський бізнесмен Максим Курочкін є набагато цікавішою людиною, ніж про нього прийнято думати в Україні. У нього склався образ такого „Макса Бешеного“, такого „безпредєльщика“ з Москви, який намагався просунути спочатку Віктора Януковича, а потім Наталю Вітренко. Я гадаю, що в цьому його кроці, приїзді в Україну, при рішенні суду щодо його затримки, є якась відчайдушність, „безбашенність“. Ну і, можливо, намагання відчути себе жертвою і привернути увагу до проблем, пов’язаних із „Російським клубом“ і з його власною персоною», — вважає Андрій Окара.

Із ім’ям Максима Курочкіна пов’язували кампанію Блоку Наталії Вітренко «Народна опозиція» на останніх парламентських виборах.
XS
SM
MD
LG