Доступність посилання

ТОП новини

Про ставлення до Голодомору у Криму.


Володимир Притула Сімферополь, 20 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Представники кримської громадськості ініціюють спорудження у Сімферополі пам’ятного знаку жертвам усіх голодоморів, що були в Україні і, зокрема, у Криму. Представники ж кримської влади кажуть, що зараз це політично недоцільно.

Кримська організація Партії регіонів та її політичні союзники, які сформували в автономії уряд та контролюють місцевий парламент, вважають “політично недоцільним” встановлювати на півострові пам’ятні знаки жертвам голодомору в Україні. Один з лідерів фракції “За Віктора Януковича!”, голова Постійної комісії Верховної Ради Криму з науки та освіти Анатолій Жилін заявив Радіо Свобода, що голод був не тільки в Україні, тож треба вшанувати його жертви по всьому Радянському Союзу: «Тоді треба ці пам’ятники встановлювати не тільки у Криму. Але і в Поволжі, в Орловській області, де теж був неурожай і великий голод. Там теж гинуло багато людей. Це трагедія всієї Радянської держави. А зараз із політичних мотивів виокремлювати якісь частини тієї держави, казати, що там десь голодомор стався – неправильно!», - сказав депутат кримського парламенту від Блоку “За Віктора Януковича!” Анатолій Жилін.

Так він відреагував на пропозицію кримської громадськості встановити у Сімферополі пам’ятний знак жертвам усіх голодоморів, що прокотилися Україною у 20 столітті. Каже уповноважений представник УНП в Криму Дмитро Кущовий: «Ми виступаємо з ініціативою встановити у Сімферополі меморіал у пам’ять жертв голодоморів за період із 1921 по 1954 роки. Зокрема, у Криму найбільший голод був у 1933-38 роках», - сказав представник кримської громадськості Дмитро Кущовий. За його словами, Верховна Рада України має не тільки визнати голодомор геноцидом проти українського народу, але й законодавчо забезпечити неможливість використання голодоморів у політичній боротьбі, щоб цього ніколи в Україні не повторилося.

Раніше із закликом до Верховної Ради Криму визнати голодомор 1932-33 років геноцидом проти українського народу звернувся постійний представник Президента України в Криму Геннадій Москаль. Проте досі офіційної реакції кримських депутатів на це звернення представника глави держави – немає.







XS
SM
MD
LG