Доступність посилання

ТОП новини

Що буде з Луценком?


Тетяна Ярмощук Київ, 21 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Печерський суд Києва визнав міністра внутрішніх справ Юрія Луценка винним у двох правопорушеннях. Як таке судове рішення вплине на урядове майбуття головного міліціянта?

Неправомірне присвоєння чергового звання співробітникам міліції та нагородження двох осіб іменною зброєю МВС. У таких звинуваченнях Печерський суд Києва визнав винним Юрія Луценка і зобов’язав його сплатити 340 гривень. Сам Луценко називав звинувачення у корупції “політичною розправою”.

Голова парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, нашоукраїнець Володимир Стретович вважає, що своїм рішенням суд поставив крапку у справі міністра Луценка.

“Декілька днів тому звучала теза на сесії, що хтось намагається тиснутим на суд. Тож я думаю, що у цій ситуації суд ретельно вивчив усі обставини і прийшов до логічного висновку, що дійсно, законодавство було порушене. Можливо, вперше в новітній історії України, ми констатуємо, що міністр України став суб’єктом корупційної діяльності. Подальше залежить від політикуму, який у відповідний спосіб має відреагувати на те, що сталося. За нашою інформацією, такі факти дійсно мали місце. Якщо суд розцінив їх, як вчинення корупційних діянь всупереч канонам і порядку служби, отже, вони й справді мали місце”, – сказав Володимир Стретович в інтерв’ю кореспондентці Радіо Свобода.

На думку голови парламентського комітету з питань правової політики, регіонала Євгена Кушнарьова, рішення Печерського суду може прискорити розгляд парламентом питання щодо Юрія Луценка.

“Якщо б ішлося про будь-яку іншу міністерську посаду, то, можливо, можна було б шукати якісь винятки. Але оскільки йдеться про посаду міністра внутрішніх справ, який сам має бути взірцем дотримання законів, і з огляду на дуже вільне ставлення пана Луценка до вимог законів, це буде серйозною підставою для того, щоб Верховна Рада розглянула це питання і ухвалила рішення”, – висловив свою позицію Євген Кушнарьов в інтерв’ю Радіо Свобода.

Нинішню ситуацію, що склалася з Юрієм Луценком, лідерка БЮТу Юлія Тимошенко на прохання Радіо Свобода прокоментувала так:

“Наша політична сила не формувала цей уряд, тож по одному міністру витягувати з цього уряду і відправляти у відставку не буде. Ми будемо відправляти у відставку весь уряд Януковича. Єдине, що мені прикро, це те, що пан Луценко казав, що у його трудовій книжці штампу уряду Януковича не буде. Мені шкода, що буквально через два дні після того, як сказав цю знаменну красиву цитату, все це порушив, пішов в уряд, і сьогодні займається практично реабілітацією тих, хто колись, за його словами, мусив сидіти в тюрмах”.

Минулого тижня слідче управління Генеральної прокуратури передало до Печерського суду два протоколи про корупцію з боку міністра внутрішніх справ. Заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін заявив, що, розслідуючи справу про вбивство полковника УБОЗу Романа Єрохіна, прокуратура зіткнулася “з дуже серйозними фактами корупції в правоохоронних органах”. За словами Кузьміна, йдеться про “незаконне присвоєння спеціальних звань офіцерському складові керівництва МВС та про незаконну видачу бойових пістолетів громадянам, які не мають права на носіння зброї”.

Наразі ж роботу міністра внутрішніх справ Юрія Луценка перевіряє тимчасова слідча комісія парламенту. Причина – публікації в одній з київських газет.

Юрій Луценко посів міністерське крісло в результаті домовленостей між Ющенком та Януковичем.
XS
SM
MD
LG