Доступність посилання

ТОП новини

Чи є «УкрГазЕнерго» монополістом? Антимонопольний комітет звинувачує компанію у зволіканні з наданням інформації.


Тетяна Ярмощук Київ, 21 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Чи є компанія «УкрГазЕнерго», яка наступного року має поставити на український ринок не менше як 55 мільярдів кубів газу, монополістом? Це питання хвилює і Президента, і секретаря РНБО… і, як виявилося, Антимонопольний комітет, який сподівається знайти відповідь до кінця року.

Олексій Костусєв
Відмову «УкрГазЕнерго» постачати газ 16 українським підприємствам Віктор Ющенко назвав загрозою національній безпеці країни і доручив Антимонопольному комітетові розібратися у цій ситуації. А Рада національної безпеки та оборони, в свою чергу, рекомендувала перевірити діяльність «УкрГазЕнерго». Окрім цього, до Антимонопольного комітету зі скаргами зверталися і самі підприємства.

Комітет розраховував отримати відповіді цього тижня. Однак, за словами керівника АМКУ Олексія Костусєва, «УкрГазЕнерго» зволікає з наданням цієї інформації.

Відповідь не надійшла

«Цього тижня ми очікували на відповіді. „УкрГазЕнерго“ факсом отримало наш запит 9 листопада. Сьогодні ми отримали від них відповідь, що 9-го вони нічого не отримували, факсом вони не рахують, офіційною поштою вони отримали це 14 числа, і згідно з 33 статтею Закону „Про інформацію“ вони нам нададуть відповідь у місячний термін. Хоча цей закон абсолютно не стосується їх. Вони повинні надати нам інформацію у термін, встановлений державним уповноваженим», — пояснив Костусєв, відповідаючи на питання Радіо Свобода.

Якщо ж буде встановлено, що підприємства, яким «УкрГазЕнерго» відмовилося надавати газ, не мали альтернативних джерел постачання, каже Олексій Костусєв, «УкрГазЕнерго» загрожуватиме штраф. Розмір штрафу — 10% від річної виручки плюс відшкодування збитків у подвійному розмірі потерпілим підприємствам.

Справді монополіст?

Є всі підстави вважати, що «УкрГазЕнерг»о є монополістом на українському газовому ринку, каже в інтерв’ю Радіо Свобода економіст Іван Полтавець: «Треба дійсно провести цей процес розслідування, розглянути документи і винести відповідне рішення, яке потім, до речі, може стати підставою для перегляду ліцензії „УкрГазЕнерго“ та, можливо, введення більш жорстких методів діяльності компанії з боку НКРЕ».

За газові поставки на український внутрішній ринок відповідають комерційні структури. Це, на думку екс-керівника «Нафтогазу України» Олексія Івченка, є причиною нинішньої ситуації.

«Усі угоди, які захищали національні інтереси і забезпечували енергетичну безпеку, розірвані. Ні „Нафтогаз“, ні „Ґазпром“ не відповідають за ці речі, а відповідають дві комерційні структури — „РосУкрЕнерго“ і „УкрГазЕнерго“. Газова угода на наступний рік підписана між цими двома комерційними структурами, а „Нафтогаз“ і „Ґазпром“ усунули від цієї угоди», – сказав Івченко в інтерв’ю Радіо Свобода.

«УкрГазЕнерго» не бачить своєї вини

«УкрГазЕнерго» заперечує інформацію щодо свого монопольного статусу в Україні. Свої дії компанія мотивує тим, що підприємства вчасно не продовжили дію договору на постачання газу.

Як сказав Радіо Свобода речник компанії Віталій Кисіль, можливо, підприємства пішли на такий крок свідомо, оскільки мають власні значні запаси «блакитного палива».
XS
SM
MD
LG