Доступність посилання

ТОП новини

Огляд української преси.


Ірина Біла Київ, 22 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Підсумки помаранчевого Майдану: хто винен і чи настільки все погано

За 24 місяці, що минули від початку помаранчевого Майдану, в політиці багато чого змінилося. Пасьянс у вищих ешелонах влади, як зауважує газета “День”, склався не зовсім так, як собі це уявляли учасники революційних подій. І все ж журналісти переконані, що розчарування людей стосується виключно окремих політиків і аж ніяк не подій осені 2004. Своїм сьогоднішнім настроєм "День" попросив поділитися одного з польових командирів Майдану Тараса Стецьківа та політика Степана Хмару. Стаття називається “Народ може владу дати, а може й забрати”.

Цілу шпальту присвячує підсумкам річниці Майдану і газета “Вечірні вісті”. Докладніше з її змістом ознайомить заступник головного редактора Дмитро Шурхало:

“До другої помаранчевої річниці – провідний матеріал “День народження друга, що помер”. Редактор відділу політики Юрко Комина порівнює День Свободи з не вельми радісними для людей емоціями. Він пише, що це привід тісної компанії для старих друзів, які все розуміють без слів. Які збираються, дістають старі фотографії і згадують минуле. Він також відзначає, що т.зв. “ідеали Майдану” ось уже майже півтора року згадуються у зв’язці з дієсловом “зрадити”.

Усі на Майдан! – закликає газета “Україна молода”. Видання пише, що другу річницю Помаранчевої революції в Києві відзначатимуть без помпи. Хоча столична влада розглядає варіант, щоб сьогодні увечері перекрити рух у районі майдану Незалежності. І це тішить журналістів. Бо якщо “попри всі негаразди та розчарування до центру Києва вийде стільки людей, що доведеться обмежувати рух, значить, не все так погано, як могло здатися на перший погляд. Є порох у порохівницях, чарування в розчаруванні, а у громадській свідомості – пам''ять”.

Збираються прийти сьогодні на Майдан і польові командири Помаранчевої революції: Юрій Луценко, Микола Томенко, Володимир Філенко та Тарас Стецьків. Чи прийде Віктор Ющенко – невідомо. А ось Юлія Тимошенко, як повідомляє “Газета по-українськи”, навряд чи. Бо до кінця тижня перебуватиме в Брюсселі.

Газета “Сегодня” стверджує, що головний підсумок Майдану – не все так погано. Головне досягнення – руйнація авторитаризму. Адже сьогодні навряд чи хто сперечатиметься, зауважує видання, що демократії в Україні побільшало. Відійшли в минуле “темники”, які так нервували журналістів. І очевидним є й те, що збільшилася свобода політичної боротьби. Є правляча коаліція, є потужна опозиція і навіть третя сила, що “всіх критикує” в особі Президента. Але наскільки все це заслуга Майдану, запитують журналісти газети “Сегодня”.
XS
SM
MD
LG