Доступність посилання

ТОП новини

Перший рік великої коаліції в Німеччині: міжнародний успіх та внутрішньополітичні суперечки.


Надія Кандиба Німеччина, 22 листопада 2006 (RadioSvoboda.ua) — Велика коаліція в Німеччині в середу відзначила свою першу річницю — 365 днів, так би мовити, шлюбу за розрахунком між консервативними партіями та соціал-демократами. Помпезних урочистостей та довгих промов не було. Натомість уряд обмежився рекламною кампанією в газетах, у якій розповідає про свою діяльність. А в бундестазі відбулися заключні дискусії навколо проекту бюджету на наступний рік.

Лише один відсоток німців задоволений роботою уряду на чолі з лідером християнських демократів Анґелою Меркель та її заступником соціал-демократом Францем Мюнтеферінґом. Такі результати опитування, яке провів лейпцизький Інститут соціологічних досліджень на замовлення газети „Leipziger Volkszeitung“.

Щоб переконати інші 99% в успіхах уряду, кабінет міністрів вирішив вчасно до першої річниці великої коаліції запустити в пресі рекламну кампанію про свою діяльність. На думку урядових представників, люди ще просто не розпізнали всіх досягнень. Щоправда, на таку рекламу довелося витратити майже два з половиною мільйони марок.

Уряд бачить успіхи…

Канцлер Німеччини Анґела Меркель переконує співвітчизників в успіхах: «На певних ділянках нам справді важко. Ми здогадувалися, що будуть труднощі з реформуванням системи охорони здоров’я. Але в іншому ми багато чого досягли. Тут варто згадати інвестиції в науку та дослідження, діалог із ісламом, інтеграцію іноземців, енергетичну політику. Можливо, сьогодні все це ще не перебуває в центрі уваги, але на перспективу це все дуже позитивне».

Серед досягнень чорно-червоного уряду канцлер називає також консолідацію бюджету та реформування пенсійної системи.

…опозиція не згодна…

На думку ж опозиції, нинішньому німецькому урядові нема чим похвалитися.

Наприклад, ліберали невдоволені підвищенням податків. Генеральний секретар Вільної демократичної партії Дірк Наґель заявив: «Чорно-червона коаліція — це коаліція тих, хто тільки здирає гроші, хто жодним чином не враховує очікування людей. Цей уряд дістав багато мандатів, але не має жодних компетенцій для розв’язання проблем».

…але є перспективи

Зовсім інакше справи виглядають у зовнішній політиці. Тут, на думку оглядачів, Меркель не зробила ще жодних помилок. Вона швидко зуміла розібрати завали в американсько-німецьких стосунках, залишені її попередником на посаді канцлера. А під час спілкування з російським лідером Володимиром Путіним глава німецького уряду тепер порушує й менш приємні для Кремля теми, на кшталт дотримання прав людини в Росії.

Як зазначають коментатори, під час наступного головування в Європейському Союзі та Групі восьми Меркель матиме відмінний шанс дещо «відполірувати» імідж свого кабінету міністрів, який постраждав внаслідок внутрішньокоаліційних суперечок.

Тим часом глава німецького уряду разом зі своїм заступником соціал-демократом Францом Мюнтеферінґом запросила всіх своїх міністрів у середу ввечері до відомства канцлера, щоб підняти келих шампанського з нагоди першої річниці співпраці.
XS
SM
MD
LG