Доступність посилання

ТОП новини

Як зачепить вступ Росії до СОТ Україну та інших сусідів Москви?


Василь Зілгалов Прага, 22 листопада 2006 (RadioSvoboda.ua) — Україна вже, як вважають експерти, поступилася національними інтересами, коли антикризова коаліція загальмувала процес вступу України до СОТ — на думку деяких оглядачів, на догоду Росії. Грузія і Молдова, як члени СОТ, намагатимуться виторгувати в Росії поступки під час переговорів із Москвою про остаточну згоду на приєднання Росії до 150 членів СОТ. Чи буде Росія поводитися за цивілізованими правилами світової торгівлі зі своїми безпосередніми сусідами?


Росія вже тепер заявляє вустами міністра економіки Ґермана Ґрефа, що вона «особлива країна» і буде в СОТ іще більше захищати власні інтереси. І фактично немає сумнівів, що вступ Росії до СОТ раніше від України принесе Києву нові проблеми в політичних та економічних відносинах із Москвою, каже директор українського Інституту економічних досліджень і консалтингу Ігор Бураковський: «Питання полягає в тому, наскільки Україна пізніше від Росії стане членом СОТ. Якщо цей процес дуже сильно затягнеться, то ми можемо очікувати вступ Росії до робочої групи щодо вступу України до Світової організації торгівлі, і тоді Києву світить висунення певних економічних вимог не просто від Росії, а від Росії — члена СОТ».

А економічний експерт із російського «Альфа Банку» Наталія Орлова так і каже: «Надалі у Росії буде можливість домовлятися з Україною про низку митних правил, уже опираючись на норми СОТ».

Навіть Казахстан, який тісно пов’язаний із Росією в рамках СНД і ЄЕП, відчуває небезпеку від скорішого, аніж Астана, вступу Москви до СОТ. Про це каже казахський експерт Канат Берентаєв: «Коли були парламентські слухання щодо готовності Казахстану до вступу до СОТ, казали, що Казахстан і Росія повинні вступати узгоджено. Але це не означає, що потрібно вступати синхронно — тільки узгодити свої дії. Тут, звичайно, помилка з боку Казахстану, що необхідно було мати тверду угоду з Росією про одночасний вступ до СОТ».

Грузія й Росія захищатимуть свої права на засадах СОТ…

Представник Грузії, міністр економічних і структурних реформ Вахтанґ Лежава заявляє, що Тбілісі відкличе свій підпис під двостороннім грузинсько-російським протоколом 2004 року про умови вступу Росії до СОТ: «Умови цієї угоди поки що не виконуються. На цій підставі ми заявили і Росії, і СОТ, що Грузія не дасть добро, якщо Росія не виконає умов протоколу».

Молдова як член СОТ також не задоволена необґрунтованим, на її думку, російським ембарго на молдавські вина і харчі. Міністр економіки Молдови Іґор Додон каже, що його країна домагатиметься від Росії дотримання принципів СОТ. Наразі ж, каже він, його країну найбільше непокоїть, що російське ембарго на імпорт низки молдовських виробів наклали «без пояснень, без аргументів і без доказів».

…але й Росія збирається захищати свої

Але чи це змусить Росію грати далі, особливо зі своїми сусідами, за цивілізованими правилами? Після підписання днями торгової угоди зі США і зняття таким чином найбільшої перепони для Росії на її шляху до СОТ міністр економіки Росії Ґерман Ґреф відкрито заявив у вівторок: «Ми бачимо, що процес дискримінації в усьому світі наростає разом із темпами загострення конкуренції… Ми ж повинні брати участь у процесі регулювання, вироблення нових правил із урахуванням того, що Росія — досить специфічна країна, у нас є якісь особливості, котрих немає в інших країн. Для того, щоб ефективно брати участь у цих процесах, захищати власні інтереси, ми повинні бути членами СОТ».
XS
SM
MD
LG