Доступність посилання

ТОП новини

Спадщина кольорових революцій на пострадянському просторі неоднозначна.


Михайло Мигалисько Прага, 22 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Відзначення другої річниці Помаранчевої революції сьогодні не віддзеркалює того глибокого настрою захистити громадянські права та очікування змін, які виявили на Майдані два роки тому сотні тисяч українських громадян. Тим часом у Грузії третю річницю Трояндової революції планують відзначити 23 листопада з усіма урочистостями.

Революційне графіті на Майдані. 2004 р.
Два роки тому Майдан лунав проявом могутньої сили громадянського суспільства. А ось що можна, серед іншого, почути на майже порожньому Майдані у столиці України у ці дні. «Так, усе пішло не так, як ми припускали. Взагалі ми думали, що устрій поміняється цілком, що уся політична еліта буде очищена вповні від сумнівних постатей, однак цього не сталося», — вважає журналіст Григорій Вагапов.

Нездійснена мрія Майдану

Атмосфера Помаранчевої революції у важкі зимові дні два роки тому заполонила увагу всього світу: Україна переходить на свій власний шлях реалізації демократичних перетворень! А тим часом Віктор Янукович, засуджений помаранчевою стихією два роки тому, сьогодні очолює уряд, а його Партія регіонів керує парламентом. Натомість, зазначають спостерігачі, зірка Віктора Ющенка немовби почала згасати, відійшла і його харизматична революційна союзниця Юлія Тимошенко.

Попри те, Президент Ющенко, здається, не піддається, хоча і не тріумфує: «Ще не вечір, ще не вечір! Якщо ви цінуєте демократичний процес, якщо ви цінуєте, що нація зріє, формує спільні погляди не за одну добу до тих чи інших цінностей, то давайте його поважати. А чомусь, знаєте, дуже експлуатується тема — „за день і все!“ Я думаю, що це невірний підхід».

Росія консолідує грузинське та розколює українське суспільство

У четвер Президент Віктор Ющенко планує відвідати Тбілісі, де його друг, Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі відзначатиме з усією урочистістю третю річницю Трояндової революції, в результаті якої був змушений піти у відставку за фальшування голосів Едуард Шеварднадзе. Після повалення режиму Шеварднадзе у Грузії до влади прийшли орієнтовані на захід молоді політики. Як зазначають експерти, і там не все без проблем, однак останнє протистояння з Росією внесло у грузинське суспільство ще глибше, ніж звично, почуття солідарності.

Тим часом в Україні Росія відіграє роль розколювача суспільства, зауважують спостерігачі.

Натомість у Киргизстані через півтора року після Тюльпанової революції політичний клімат іще остаточно не визначений, адже лише кілька тижнів тому там внесли зміни до конституції щодо політичного устрою в країні.

За цінності свободи ще раз на Майдан?

На думку експертів, важко зараз оцінювати довготермінову спадщину згаданих революцій. Однак щодо України вона вже принесла певні результати.

«На мою думку, спадщина Помаранчевої революції полягає в тому, що громадяни України зрозуміли, що вони мають право обирати свою владу. Це може звучати дещо банальним, однак це становить велику різницю від того, як, наприклад, розвивається ситуація в Росії», — вважає польський політолог Якуб Боратинський.

Попри те, що розчарування досить поширене серед багатьох українців, які були на Майдані два роки тому, багато з них готові повторити це у разі необхідності. «Якщо би сьогодні мені хтось сказав: чи готовий ти ще раз це зробити, я б сказав: Так! Безумовно! Я б ще раз вийшов і стояв би на Майдані, тому що цінності були саме такі: свобода, свобода прийняття рішень, свобода бути повноцінною людиною у своїй країні», — сказав Святослав Вакарчук, відомий співак і лідер гурту «Океан Ельзи», який два роки тому своєю музикою підтримував дух Майдану.
XS
SM
MD
LG