Доступність посилання

ТОП новини

На що чекати політреформі?


Тетяна Ярмощук Київ, 23 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Конституційна реформа знов стає головною новиною політичного життя України. Президент обіцяє ініціювати її продовження, а «Наша Україна» об’єднується з Блоком Юлії Тимошенко заради скасування змін до Конституції.


Для наведення ладу в державі Віктор Ющенко обіцяє ініціювати продовження конституційної реформи. Про це Президент заявив, звертаючись до нації у другу річницю помаранчевих подій.

«Я маю порядок денний і бачення того, що потрібно Україні… Щоб навести порядок у державі, я ініціюю продовження конституційної реформи. Вона поставить крапку у конфлікті повноважень і зробить ваш демократичний вибір незворотнім. Нам потрібна Конституція свобод, які реально виконуються. І якщо конституційний діалог політиків зайде в глухий кут, я дам можливість людям сказати своє слово», — пообіцяв Віктор Ющенко.

Радник Президента з юридичних питань Ігор Коліушко вважає, що натяк Президента цілком прозорий і не потребує роз’яснення: «Що він сказав, те він і мав на увазі».

Інший радник Президента з правової політики Микола Полудьонний в інтерв’ю Радіо Свобода уточнює: «Розглядаються питання, що Конституція потребує системних змін, а не таких, які відбулися внаслідок ухвалення закону 2222. Президент заявляв про створення конституційної комісії. Я не знаю такого, щоб він заявляв, що ініціюватиме перед Конституційним судом визнання неконституційним закону 2222».

«Наша Україна» і БЮТ хочуть скасування, а не продовження

Народний Союз «Наша Україна», партія, почесним головою якої є сам Віктор Ющенко, на черговому з’їзді вирішила почати послідовну боротьбу з політреформою. НСНУ ухвалила рішення, за яким народним депутатам — членам партії доручили внести подання до Конституційного Суду щодо визнання Закону України «Про внесення змін до Конституції» таким, що був ухвалений із порушенням конституційної процедури.

Юлія Тимошенко вважає можливим приєднатися до «Нашої України» і спільно оскаржувати зміни до Основного Закону.

Один із чільників нашоукраїнців Петро Порошенко розповів Радіо Свобода про такі плани щодо спільного подання: «У нас воно готове. Не виключено, що треба робити одне подання, спільно з Блоком Юлії Тимошенко. Сьогодні ми отримали погодження та підтвердження цього. А наступного тижня ми починаємо координацію щодо тексту подання і збору підписів».

Коаліція не боїться

Утім, антикризові коаліціянти не надто переймаються заявами щодо оскарження політреформи. Все одно оскаржити зміни до Конституції не вдасться, каже Радіо Свобода представник Партії регіонів Ярослав Сухий: «Вони не мають під собою ніякої аргументованої основи. Справа в тому, що потрібно загалом 150 підписів і 226 голосів. Я дуже прошу, навіщо город городити?»

Зміни до Конституції, які перетворили Україну з президентсько-парламентської на парламентсько-президентську республіку, Верховна Рада ухвалила у пакеті, спільно з Законом «Про вибори Президента», наприкінці 2004 року.
XS
SM
MD
LG