Доступність посилання

ТОП новини

Президент Білорусі хоче союзу з Україною.


Валерій Каліновський Мінськ, 23 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) — У четвер президент Білорусі Аляксандар Лукашенка говорив про братерську Україну, про своє українське коріння і про бажання створити союзну державу вже з Україною, а не з Росією. Про все це він розказав на прес-конференції для групи українських журналістів, які перебувають у Білорусі в спеціальному прес-турі, організуваному білоруським посольством у Києві.


Президент Білорусі Аляксандар Лукашенка багато разів називав Україну братерською державою і в кінці розмови навіть визнав, що сам він має українське коріння. Президент Лукашенка висловив розчарування з приводу того, що український лідер Віктор Ющенко не зможе приїхати до Мінська на черговий саміт СНД 28 листопада: «Це єдиний президент, який заявив, що він не приїде. Що за цим стоїть, мені досі не зрозуміло. Коли є проблеми, ми допоможемо йому відвідати рідне йому місто. Ми кілька разів із ним домовлялися про зустрічі, але поки що ці зустрічі переносяться… А варто домовитися Білорусі та Україні, одразу ж поміняється політична та економічна ситуація в цьому регіоні».

(У той самий час у Києві підтвердили, що Віктор Ющенко насправді планує взяти участь у саміті в Мінську).

Пан Лукашенка висловився за те, щоб Київ та Мінськ координували тарифну політику щодо транзиту російського газу в Європу. Таким чином Білорусь та Україна стали б своєрідним, за його словами, «горлом» між Росією та Європою. Крім того, пан Лукашенка висловив зацікавленість у транзиті через Україну в Білорусь каспійської нафти.

Український ухил білоруського президента

Як зауважують мінські спостерігачі, на тлі гострих проблем у союзних відносинах Мінська та Москви Білорусь почала хилитися у бік України. Зіткнувшись із газовим тиском Росії, пан Лукашенка несподівано визнав, що нині він готовий створювати союзну державу вже з Україною і що це буде легше робити через майже однакові масштаби двох країн. Хоча при цьому пан Лукашенка зазначив, що багато хто у світі цьому чинитиме опір: «Дай Боже, щоб це коли-небудь сталося. І повірте: з цією державою рахувалися б усі. Ми дуже багато змогли б у світі виторгувати для наших народів».

Пан Лукашенка сказав багато гарних слів на адресу президента Віктора Ющенка, як гарного фахівця, та прем’єра Віктора Януковича, якого він навіть визнав білорусом за походженням. Разом із тим пролунало й багато претензій на адресу Росії, яка тепер поставила за мету, за словами пана Лукашенка, тримати Білорусь на короткому повідку.

Аляксандар Лукашенка досі регулярно зустрічався з журналістами російських регіональних ЗМІ, яких організовано привозили у Білорусь і знайомили з успіхами та передовими досягненнями народного господарства. Представників 40 українських ЗМІ запросили на таку зустріч у четвер уперше.
XS
SM
MD
LG