Доступність посилання

ТОП новини

У своєму вбивстві Олександр Литвиненко звинуватив президента Росії Володимира Путіна


Британські офіційні особи заявляють, що смерть Олександра Литвиненка викликана отруєнням радіоактивним матеріалом, можливо, полонієм 210. Поліція Великої Британії назвала отруєння колишнього співробітника російських спецслужб «безпрецедентним випадком».


Британські офіційні особи заявляють, що смерть Олександра Литвиненка викликана отруєнням радіоактивним матеріалом.

Британський урядовий експерт Роджер Кокс повідомив у п’ятницю, що у тілі Литвиненка виявлено високотоксичний радіоактивний елемент, можливо полоній 210:

«Британське відомство охорони здоров‘я, точніше – його підрозділ радіаційного захисту отримав від поліції інформацію про значну кількість радіоактивного матеріалу, можливо полонію 210. Саме такий радіоактивний матеріал виявлений в сечі Литвиненка».

Поліція Великої Британії назвала отруєння колишнього співробітника російських спецслужб, а також британського громадянина – «безпрецедентним випадком».

Представники поліції також прийшли до висновку про малу вірогідність небезпеки отруєння у людей, які були у контакті з Литвиненком.

У лондонській лікарні, де помер О. Литвиненко, зачитали його останню заяву, записану під його диктовку друзями.

Колишній співробітник ФСБ звинуватив у своєму вбивстві президента Росії Володимира Путіна.

"Можливо, вам вдалося змусити мене мовчати, однак це мовчання куплене дорогою ціною. Ви проявили себе грубим і безжалісним - таким, яким вас називають найворожіші критики. Вам може вдатися змусити мовчати одну людину. Але протест з усього світу лунатиме у ваших, містер Путін, вухах до кінця життя. Нехай Бог вибачить вам усе, що ви зробили", - мовиться в документі, який зачитали найближчим друзям Литвиненка.

Після спільного саміту з Євросоюзом у Гельсінкі президент Росії Володимир Путін заявив:

"Якщо така цидулка дійсно з’явилась до смерті пана Литвиненка, тоді виникає питання, чому її не оприлюднили за його життя? А якщо вона з’явилась після його смерті, то, дійсно, які тут можуть бути коментарі?".

Володимир Путін також висловив обурення використанням смерті Литвиненка для “політичних провокацій”.

43-річний дисидент Олександр Литвиненко, колишній агент ФСБ, помер у лондонській лікарні увечері в четвер.

Одна з версій причини його смерті - отруєння 1 листопада колишнім співробітником КДБ Андрієм Луговим. Сам Луговий відкидає це звинувачення і заявляє, що готовий прибути до Лондона, щоб довести свою непричетність до отруєння.

А заступник речника президента Росії Дмитро Пєсков вже вкотре назвав “нісенітницею” закиди щодо причетності російської влади до смерті Литвиненка:

"Російські спецслужби та Кремль до цього непричетні – ані теоретично, ані практично. Ми не маємо підстав думати, що Кремль може бути пов’язаний із такою справою, це неймовірно”.

Водночас, речниця Єврокомісії Емма Адвін зазначила, що не можна стверджувати про факт злочину до завершення розслідування:

"Кожного разу, коли є підозри у скоєні злочину, справу мають розслідувати компетентні посадовці. Тому очевидно, що спершу необхідно визначити, чи це дійсно був злочин, і якщо так, влада має його розслідувати за допомогою відповідних юридичних процедур”.

До приїзду до Великої Британії Литвиненко працював у відділі з розробки злочинних організацій (до 1997 року). Саме тоді він заявив, що керівництво Служби наказало йому і кільком підлеглим вбити Бориса Березовського. Пізніше Литвиненка звільнили з ФСБ і заарештували за звинуваченням, зокрема, у збереженні вибухівки. Однак суд виправдав його. Після цього проти офіцера порушили ще одну кримінальну справу і відправили до слідчого ізолятора Ярославля. Звідти його відпустили під підписку про невиїзд.

У листопаді 2000 року О. Литвиненко виїхав з Росії до Великої Британії і попросив політичний притулок.

О. Литвиненко різко критикував президента Росії В. Путіна і висловлював, зокрема, звинувачення в організації ним вибухів будинків в російських містах з тим, щоб виправдати дії на Північному Кавказі.

О. Литвиненка попереджали про загрозу його життю. Він сам вважав, що його отруїли. Обставинами отруєння колишнього агента ФСБ займається британська поліція.

Офіційні представники "University College Hospital", де помер Литвиненко, заявивли, що лікарі до останнього боролися за його життя, однак врятувати пацієнта не змогли.
XS
SM
MD
LG