Доступність посилання

ТОП новини

24 листопада виповнюється 110 років класику української музики Віктору Косенку.


Леся Олійник Київ, 24 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні минає 110 років від дня народження класика української музики Віктора Косенка. З цієї нагоди в Києві, у меморіальному музеї композитора відбудеться вручення щорічної премії імені композитора.

В історію української музики Віктор Косенко увійшов, насамперед, як неперевершений лірик. Його вокальна, камерна і симфонічна творчість наповнена романтичними інтонаціями слов’янської музики і народної пісні. Одному з небагатьох українських композиторів того часу – Косенкові пощастило отримати європейську музичну освіту. Його дитинство пройшло у Варшаві. Він був справді вундеркіндом: у шість років, не знаючи нот, грав на слух Патетичну сонату Бетховена. Унікальні здібності хлопчика розвивали професори Варшавської консерваторії. Музичну освіту Косенко продовжив у метрів Петербурзької консерваторії. Її тодішнім директором був відомий російський композитор Олександр Глазунов. Оцінивши обдарованість Косенка, Глазунов звільнив його від платні за навчання. У Петербурзі юний музикант зустрічався з Рахманіновим, Скрябіним. Більшу частину життя Віктор Степанович прожив у Житомирі. Тут Косенко і його друзі-музиканти створили мистецьке середовище, яке не поступалося столичному. Як згадує співачка Зоя Гайдай, їхніми слухачами були, насамперед, селяни, робітники і солдати. На життя молодий Косенко заробляв ілюструючи музикою німі фільми. Сучасники розповідають, що глядачі бігали за ним із кінотеатру в кінотеатр, щоб послухати дивовижну гру музиканта. Адже Косенко був феноменальним піаністом. Він залишив по собі десятки творів, які увійшли у золотий фонд української фортепіанної музики. Серед них Альбом дитячих п’єс, на якому зростало багато поколінь юних піаністів.

Композитор прожив лише 42 роки. Уже професор Київської консерваторії, Косенко створив симфонічну „Молдавську поему”, яку так і не зміг почути. Вона прозвучала лише в наші дні.
XS
SM
MD
LG