Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 27 листопада


Віктор Недоступ Про окремі події, що сталися 27 листопада в різні роки

27 листопада почався перший хрестовий похід, українські козаки отримали привілеї від польської корони, на Марс потрапив перший предмет із Землі а країни Євросоюзу домовилися з країнами Середземномор’я про створення зони вільної торгівлі.

27 листопада 1095 року на соборі в Клермоні папа Урбан II закликав до хрестового походу проти сельджуків, які захопили Святу землю і шляхи паломництва в Малій Азії. За рік зібрали багатотисячне ополчення, переважно з селян та бідних рицарів Північної і Центральної Європи, котре не мало ні коней, ні запасів продовольства і влаштовувало по дорозі на Схід жорстокі єврейські погроми, розбоєм здобуваючи собі провіант. Більшу частина цього війська перебили ще в Європі, а решту в Малій Азії добили сельджуки. Так почався перший хрестовий похід.

1648 – Польський король Ян ІІ Казимир видає універсал про надання привілеїв українським козакам.

1898 – у Нью-Йорку жахливий снігопад з сильним вітром. Замерзає 455 людей

1958 – Голова Ради міністрів СРСР Микита Хрущов у ноті до Великобританії, Франції та США в односторонньому порядку денонсує всі домовленості про статус Берліна і в ультимативній формі вимагає протягом року надати Берліну статус демілітаризованого вільного міста. У випадку відмови Хрущов планує надати всі права СРСР, що стосуються Берліна, властям НДР. Однак західні держави не надто лякаються і відмовились змінювати статус міста. НДР отримує повноваження лише щодо Східного Берліна.

1971 – Радянська космічна станція "Марс-2" досягає планети Марс. Але невдача. Спеціальний посадковий модуль розбивається об її поверхню. Однак досягнення є – це перший предмет із Землі, що досягнув Марса.

1992 – У Відні горить палац Гофбург. Від вогню постраждали Великий і Малий зали, де в 1814-15 роках проходили засідання Віденського конгресу, два гобелени 18 ст., але пожежним вдається врятувати сам палац і сусідні Національну бібліотеку та Іспанську школу верхової їзди з 69-а дорогими породистими кіньми.

А у 1995 – Міністри 15 держав Європейського союзу і 12 держав Південного Середземномор''я – від Марокко до Туреччини (крім Лівії) – провели в Барселоні конференцію зі співробітництва і укріплення стабільності в регіоні. Сторони ухввалили рішення створити до 2010 року між ЄС та його сусідами по Середземномор''ю зони вільної торгівлі.
XS
SM
MD
LG