Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 28 листопада


Віктор Недоступ Про деякі події, що трапилися в різні роки 28 листопада

28 листопада Магеллан вперше вийшов у Тихий океан з боку Атлантичного, в США відбулися перші в Америці автоперегони, у Тегерані розпочалася Тегеранська конференція, а у Чечні опозиція за допомогою російських танків спробувала штурмувати Грозний.

28 листопада 1520 року португальський мореплавець Фернан Магеллан після подолання небезпечної протоки на півдні Америки, яка сьогодні носить його ім''я, на чолі трьох суден увійшов у води Тихого океану, ставши першим європейцем, котрий проплив з Атлантичного океану в Тихий.

1895 – За ініціативою чикагської газети "Таймс Геральд" між Чигаго і містечком Вокіген відбуваються перші в Америці автомобільні перегони. Поборотися за приз у 2 тисячі доларів забажали 80 ентузіастів з Європи та США, але із-за поганої погоди в призначений час на старт виходить лише 6 машин. Переможцем стає Джеймс Франклін Дюреа, на авто, яке сконструював його брат Чарльз. За 7 годин 53 хвилини він подолав 52-мильну вкриту льодом та снігом трасу. А взагалі до фінішу добралося лише дві машини.

1905 – У Дубліні за ініціативою Артура Гріффіта створюють партію Шин Фейн. Метою партії проголошують боротьбу за незалежність Ірландії. Шин Фейн, що в перекладі з кельтської означає "ми самі", об''єднує декілька воєнізованих націоналістичних груп, і упродовж наступних 15 років стає основною політичною організацією, що бореться проти британського правління.

1917 – Уряд більшовицької Росії направляє послам Великобританії, Франції, США та низки інших країн ноту з пропозицією про оголошення перемир''я на всіх фронтах і початку переговорів про мир. Не отримавши відповіді, радянський уряд починає підготовку до сепаратних мирних переговорів з Німеччиною.

1943 – У Тегерані починає роботу перша конференція керівників трьох провідних держав антигітлерівської коаліції. У ній беруть участь голова Раднаркому СРСР Й.Сталін, президент США Ф.Рузвельт та прем''єр-міністр Великобританії У.Черчілль. Конференція триває до 1 грудня, і на ній розглядають питання координації подальших дій трьох держав у війні проти нацистської Німеччини та її союзників.

А у 1994 в Чечні сили опозиції – Тимчасової ради – на чолі з Умаром Автурхановим спробували за підтримки російських танків увірватись у столицю Чечні місто Грозний. Нападників розбили війська президента Чеченської Республіки Джохара Дудаєва, 20 танків підбито, 12 – захоплено, близько 150 опозиціонерів потрапило в полон (70 із них – російські офіцери і солдати).
XS
SM
MD
LG