Доступність посилання

ТОП новини

У Донецьку вшановують жертв голодоморів та політичних репресій


У Донецьку на Рутченківському полі зібралися кілька сотень людей. Тут відбувся мітинг на пам’ять загиблих під час сталінських репресій та жертв Голодомору.

У Донецьку на Рутченківському полі зібралися кілька сотень людей. Тут відбувся мітинг на пам’ять загиблих під час сталінських репресій та жертв Голодомору. Саме тут розташований пам’ятник жертвам політичних репресій. У 1989 році тут почали будувати гаражний кооператив, під час робіт знайшли людські кістки. Після масштабних археологічних розкопок та експертизи встановили, що у 30-40 роки тут розстріляли кілька тисяч людей. Однак наприкінці 80-х років радянська влада вирішила не встановлювати монумент. Він з’явився лише минулого року. За даними архівів СБУ, в Донецькій області репресували майже 50 тисяч людей, а тих, хто загинув від голоду у сільських районах області, не рахували.

В архівах СБУ зберігся звіт ГПУ для обкому партії. У ньому наводяться факти масових конфіскацій продовольства та худоби у селян, факти вживання у їжу кішок та собак, канібалізму на Донеччині.

Завтра, як у всій Україні, у Донецьку відбудеться мітинг-реквієм, донеччани запалять поминальні свічки.
XS
SM
MD
LG