Доступність посилання

ТОП новини

Про «Чорноморнафтогаз» з видобутку енергоносіїв у Чорному та Азовському морях.


Володимир Притула Сімферополь, 24 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Національна компанія “Нафтогаз України” до 2016 року інвестує в державну компанію “Чорноморнафтогаз” майже 9 мільярдів доларів. Як заявив сьогодні на спільній нараді у Сімферополі керівник “Нафтогазу” Володимир Шелудченко, це дозволить Україні відмовитися від значної частки імпорту дорогих на світовому ринку енергоносіїв.

Керівники "Чорноморнафтогазу" і "Нафтогазу України" Анатолій Присяжнюк і Володимир Шелудченко після наради у Сімферополі зустрічаються із журналістами.
За словами Володимира Шелудченка, одним з головних питань на сьогоднішній нараді керівників “Нафтогазу України” і “Чорноморнафтогазу”, в якій також взяв участь прем’єр-міністр автономії Віктор Плакида, був складний фінансовий та економічний стан цієї найбільшої в Криму компанії, що забезпечує півострів природним газом. Проте, її новий керівник Анатолій Присяжнюк заявив, що попри всі труднощі, населення автономії без газу не залишиться – до сховищ його закачано достатньо, і видобуток тільки зростає.

За словами Анатолія Присяжнюка, у майбутньому ж “Чорноморнафтогаз” не тільки може забезпечити весь Крим газом, але й суттєво сприятиме зменшенню енергетичної залежності України від імпортних енергоресурсів. Саме на це будуть спрямовані значні інвестиції, проекти яких сьогодні затвердив “Нафтогаз України”.

Анатолій Присяжнюк повідомив, що зараз в Азово-Чорноморському басейні освоюються лише 5% розвіданих запасів вуглеводнів: “Крим – це другий Кувейт в Україні. Й енергетична безпека нашої держави залежатиме якраз від того, як ми зможемо освоїти нові родовища і таким чином дати державі можливість захищати свої енергетичні баланси”, - вважає керівник “Чорноморнафтогазу”.

Загалом “Нафтогаз України” затвердив інвестиційні проекти на розробку шельфу Чорного моря на період 2007-16 років на суму 8,9 мільярда доларів. Зокрема, освоєння площі Суботіна дасть змогу добувати щороку до 3 з половиною мільйонів тон нафти, а освоєння площі Палласа – дасть майже 100 мільярдів кубометрів природного газу. Для порівняння – населення і промисловість Криму щороку споживає лише 2 з половиною мільярди.

Проте, на цьому шляху до майбутньої енергетичної незалежності стоїть чимало перешкод. Найголовніша, як сказав керівник “Нафтогазу України”, – великий податковий і соціальний тиск на державні енергодобувні компанії, коли, наприклад, податкові відрахування від прибутків сягають 54%. А ще – проблеми з технічним оснащенням. Зараз, наприклад, розлядається можливість оновлення – вперше за роки незалежності України – видобувних платформ. Каже Володимир Шелудченко: “Виїзджали наші фахівці до Італії, вивчали американське виробництво, вивчали можливість будівництва таких платформ у Баку. Розглядаємо питання про відновлення виробництва платформ у Криму, на керченському заводі “Залив”. Це дуже серйозне питання, складне, дороге. Але ми його розглядаємо ”, - повідомив Володимир Шелудченко і додав, що “Нафтогаз України” не планує залучати до видобутку енергоносіїв на Чорному та Азовському морях західні компанії – мовляв, самі справимося.
XS
SM
MD
LG