Доступність посилання

ТОП новини

Саміт ЄС–Росія: учасники залишаються при своїх думках.


Наталія Вікуліна Гельсінкі-Брюссель, 24 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У Гельсінкі завершився саміт Євросоюз–Росія, учасники якого обговорили енергетичну співпрацю, проблеми навколо поставок польського м''яса на російську територію. Прозвучала і тема порушення прав людини в Росії. Європейські представники також поцікавилися в президента Володимира Путіна, як іде розслідування вбивства журналістки Анни Політковської.

Владімір Путін під час саміту ЄС – Росія. Хельсінкі, 24 листопада 2006 р.
Москва не буде ратифікувати Енергетичну хартію в її нинішньому вигляді, на чому наполягає Євросоюз – щоб Росія грала на енергетичному ринку за міжнародними правилами. Таку позицію підтвердив на саміті президент Путін. Москва також не збирається знімати заборону на імпорт польського м''яса – попри те, що з таким проханням до російського лідера звернувся на зустрічі в Гельсінкі голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу.

За словами Путіна, мова йде не про якість польського м''яса, а про те, що до Польщі потрапляє продукція третіх країн, у тому числі азійських, і, мовляв, потім до Росії потрапляють ці м''ясні вироби. Нагадаємо, що саме через заборону Москви ввозити на російську територію польське м''ясо Варшава наклала вето на початок переговорів з Росією про нову угоду з Євросоюзом – це питання Брюсселю довелося зняти з порядку денного саміту.

Як зазначив голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу:

«Це правда, що на саміті було неможливо розпочати переговори щодо нової угоди з Росією, щоб замінити чинну Угоду про партнерство і співпрацю. Але ми не можемо уникнути нашого спільного майбутнього, ми будемо працювати, щоб розпочати переговори якнайшвидше».

При цьому Баррозу заявив, що юридичного вакууму у відносинах між Брюсселем і Москвою не виникне. Річ у тім, що чинну угоду автоматично подовжують, якщо Євросоюз і Росія не вносять до неї змін.

Євросоюз не задоволений становищем із правами людини у Росії

Прозвучала на саміті і тема порушення прав людини, верховенства права в Росії. Представники Євросоюзу висловили занепокоєння тим, як проводиться розслідування вбивства журналістки Анни Політковської.

На прес-конференції Путін заявив, що і в Європі скоюють гучні політичні вбивства, які досі не є розкритими, що це спільна проблема Росії і Європи. Водночас він визнав, що в Росії ця проблема може бути гострішою. Путін зауважив, що окрім Політковської слід пам''ятати і про інші вбивства в Росії – наприклад, журналіста Пола Хлєбнікова.

Володимир Путін відкидає звинувачення у причетності до смерті Олександра Литвиненка

На прес-конференції російському президенту поставили також запитання щодо його причетності до смерті в Лондоні колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка, про що той стверджує у передсмертній записці.

«Якщо така записка справді з''явилася до смерті пана Литвиненка, тоді виникає питання, чому її не оприлюднили за його життя. А якщо записка з''явилася після його смерті, то, звичайно, які тут можуть бути коментарі? Ті люди, які зробили це,– не Господь Бог, а пан Литвиненко, на жаль,– не Лазар. І дуже шкода, що навіть такі трагічні події, як смерть людини, використовуються для політичних провокацій», – заявив Путін на прес-конференції після саміту Євросоюз-Росія.

Прем''єр-міністр головуючої в ЄС Фінляндії Матті Ванганен заявив, що представники Євросоюзу не порушували на саміті питання про Литвиненка, адже спершу слід провести розслідування його трагічної смерті.
XS
SM
MD
LG