Доступність посилання

ТОП новини

«Розсекречена пам’ять».


Тетяна Ярмощук Київ, 24 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні, напередодні Дня вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-33 років, СБУ оприлюднила частину з архівних документів, які зберігались у КДБ Радянського Союзу під грифом «Цілком таємно». Їх можна побачити на виставці в «Українському домі» у Києві.


Голова СБУ Ігор Дріжчаний, який презентував частину з 5-ти тисяч архівних документів, наголосив, що применшення масштабів Голодомору в Україні є «нечесним і несправедливим»:

«Свідчення очевидців, витяги з листів селян, червоноармійців, представників різних верств населення вказують на цілеспрямовані злочинні дії тодішніх можновладців, на навмисне створення ними таких життєвих умов, які викликали масову загибель людей на українській землі».

Під час відкриття виставки Президент Віктор Ющенко заявив, що вважає безпредметною дискусію про необхідність запровадження адміністративної відповідальності за заперечення Голодомору тих років:

«Коли я в проекті закону «Про визнання Голодомору 32-33 років» запропонував ввести в Україні адміністративну кару проти такого роду висловів, я мав на увазі, що в Європі за подібні речі існує кримінальна відповідальність, якщо хтось спробує заперечити існування Голокосту. Так спільнота береже чесноти і витоки свої. А ми ведемо дискусію в Україні, чи варто говорити про те, що твоїх дідів, твою родину закопали в 32-33 роках. Безпредметна дискусія».

Парламент України й досі не спромігся визнати Голодомор 1932-33 років актом геноциду

16 листопада Віктор Ющенко звертався до народних обранців із закликом підтримати відповідний проект закону. Однак парламент відклав його розгляд. А Партія регіонів розробила та подала до Верховної Ради альтернативний президентському законопроект. У ньому про геноцид та адміністративну відповідальність не йдеться. А події 1932-33 років кваліфікують, як трагедію.

Парламенти вже 10-ти країн визнали Голодом 1932-33 років в Україні актом геноциду. Тоді як Росія, яка проголосила себе правонаступницею Радянського Союзу, відмовляється визнавати цей факт.

Голодомор 1932-33 років за оцінками істориків, забрав життя від 7 до 10 мільйонів українців. Завтра, 25 листопада, Україна вшановуватиме їхню пам’ять.







XS
SM
MD
LG