Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Черномирдін: «Я категоричний противник того, щоб ми обговорювали цінові питання на вулиці».


Мар’яна Драч Київ, 24 листопада 2006 року (Radio Svoboda.UA) - Віктор Черномирдін хоче, щоб Росія і Україна активніше налагоджували економічні відносини. Про це посол Російської Федерації заявив сьогодні у Києві на Міжнародній конференції «Зовнішня політика України в умовах нового формату влади», яку провів Інститут зовнішньої політики при МЗС України.

Віктор Черномирдін
Віктор Черномирдін: «Будь-яка неузгодженість у наших відносинах економічних завдає величезної шкоди економіці Росії. Ми дуже хочемо взаємодіяти і налагоджувати саме економічні відносини».

Віктор Черномирдін закликає активізувати торгівлю: «Я вважаю, що ми працюємо нижче середнього...У нас великі потенційні можливості, які ми, по суті, не можемо задіяти через незнання, через невміння, чогось побоюємося. У чомусь, мабуть, один одному не довіряємо. Але ми повинні у будь-якому випадку це подолати».

За прогнозами, цього року товарообіг між Україною і Росією зросте до 25 мільярдів доларів, але цю цифру посол Росії радить порівнювати з показником 70 мільярдів доларів у радянські часи.

У кулуарах міжнародного форуму Віктор Черномирдін коротко поспілкувався з Радіо Свобода:

- Пане Черномирдін, Ви готуєте візит Президента Росії в Україну. На що головне Ви очікуєте?

- Головне, що запуститься механізм наших відносин. Почнеться робота. Ми ж не зустрічалися. Не зустрічалися міністри, не було програми.

- Чи буде Росія порушувати питання про подальшу долю свого флоту? Прем’єр-міністр України не виключає, що Чорноморський флот може залишитися в Україні і після 2017 року.

- Віктор Федорович, кажучи це, просто розмірковував. До 2017 року, слава Богу, ще 10 років.

- Деякі українські політики переконані, що Україні і Росії вже зараз треба домовлятися, адже флот за один рік не виведеш.

- Це вони так вважають, а ми так не вважаємо. Давайте поживемо спокійно . Через 10 років ясно буде, розберуться. Так питання зараз не ставить ні українське, ні російське керівництво.

- У виступі на конференції Ви заявили, що між Україною і Росією немає жодних політичних проблем, а лише економічні. Наприклад, ціна на газ. Як це слід вирішувати?

- За столом. Сідати за столом і розмовляти. Я категоричний противник того, щоб ми обговорювали цінові питання на вулиці. У цих питаннях лише професіонали мають професійно з’ясовувати, доводити, пояснювати. Навіть війни закінчуються за столом.

- Після недавньої угоди зі Сполученими Штатами Росія суттєво наблизилася до СОТ. Раніше російський прем’єр закликав Україну синхронізувати вступ. Якщо Росія приєднається до СОТ раніше, ніж Україна, то які умови буде ставити?

- Все буде так само. Для нас СОТ– це вже вчорашній день. Іде мова не про те, хто раніше вступить чи пізніше. А про умови, на яких ми вступаємо, як ми далі будемо жити. Ми вступимо до СОТ, і Україна, і Росія, а хто раніше, хто пізніше, це вже значення не має. А ось як нам жити, коли будемо на умовах СОТ, нам треба синхронізувати саме це. Адже ми вступаємо на різних умовах і це головне, що треба вирішувати.
XS
SM
MD
LG