Доступність посилання

ТОП новини

Президент України Віктор Ющенко відкрив пам’ятник жертвам Голодомору у селі Сергіївка Прилуцького району Чернігівської області


Пам’ятник зроблено у вигляді дерев’яного хреста, обвитого колючим дротом. «Такі пам’ятники мають бути у тисячах українських сіл. Це наш спільний обов’язок: згадати, що було з нашими дідами і прадідами», – наголосив Віктор Ющенко. Він подякував місцевим мешканцям за їхню небайдужість до трагічних подій минулого. При цьому Президент відзначив, що і в цьому, і в інших українських селах потрібно впорядкувати місця захоронення жертв Голодомору.


Пам’ятник зроблено у вигляді дерев’яного хреста, обвитого колючим дротом.

Звертаючись до місцевої громади, Глава держави наголосив, що вшанування жертв 1932–33 років необхідне заради збереження національної пам’яті.

«Такі пам’ятники мають бути у тисячах українських сіл. Це наш спільний обов’язок: згадати, що було з нашими дідами і прадідами», – наголосив Віктор Ющенко.

Він подякував місцевим мешканцям за їхню небайдужість до трагічних подій минулого. При цьому Президент відзначив, що і в цьому, і в інших українських селах потрібно впорядкувати місця захоронення жертв Голодомору.

Говорячи про події 1932–33 років, Віктор Ющенко наголосив, що вина за скоєне лежить на сталінському комуністичному режимові. На його переконання, факт геноциду українського народу сьогодні не може викликати сумнівів.

«Хочеться, щоб це зрозуміла нація і політики», – зазначив Глава держави. «Відповідальність за те, що нині в Україні є політики, які не визнають геноциду, лежить насамперед на самих виборцях», – заявив Президент України.

Він також закликав очевидців тих подій поділитися своїми спогадами із дослідниками Голодомору.

Присутні вшанували пам’ять жертв хвилиною мовчання. Біля пам’ятника у п’ятницю, 24 листопада, також відкрили калиновий гай. Президент та школярі місцевої школи зав’язали на гілках калин стрічки з національними кольорами.

Пік Голоду у селі Сергіївка припав на січень–лютий 1933 року. Найбільша смертність була у селі в березні-червні 33-го. Загалом за 1932-33 роки у селі померло понад тисячу осіб, більше половини з яких діти. Це вдвічі більше, ніж за роки Другої світової війни. Усе про Голодомор на сайті Радіо Свобода:


XS
SM
MD
LG