Доступність посилання

ТОП новини

У Сімферополі учасники жалобних заходів у пам’ять жертв Голодоморів в Україні закликали Президента України Віктора Ющенка розпустити Верховну Раду, якщо та не визнає Голодомор 1932-33 років актом геноциду проти українського народу


У жалобному мітингу і молебні у пам’ять жертв Голодоморів біля пам’ятника генералу-дисиденту Петру Григоренку у Сімферополі взяли участь близько півтисячі осіб. Муфтій мусульман Криму Еміралі Аблаєв та Єпископ Кримський і Сімферопольський УПЦ Київського Патріархату Климент прочитали молитви. Пам’ять загиблих вшанували постійний представник Президента України в Криму Геннадій Москаль і народний депутат України, лідер Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, які назвали Голодомори 1921-22, 1932-33 і 1946-47 років – актами геноциду проти українців і кримським татар.






У жалобному мітингу і молебні у пам’ять жертв Голодоморів біля пам’ятника генералу-дисиденту Петру Григоренку у Сімферополі взяли участь близько пів тисячі осіб. Муфтій мусульман Криму Еміралі Аблаєв та Єпископ Кримський і Сімферопольський УПЦ Київського Патріархату Климент прочитали молитви. Пам’ять загиблих вшанували постійний представник Президента України в Криму Геннадій Москаль і народний депутат України, лідер Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, які назвали Голодомори 1921-22, 1932-33 і 1946-47 років – актами геноциду проти українців і кримським татар.

Водночас голова Кримського Наукового товариства ім.Т.Шевченка Петро Вольвач закликав розпочати збір підписів за заборону в Україні Комуністичної партії, яка є правонаступницею КПРС і заперечує сам факт Голодоморів.

Сьогодні ж у всіх храмах УПЦ Московського і Київського патріархатів пройшли панахиди за загиблими, а напередодні, у п’ятницю молебні у пам’ять жертв Голодоморів відбулися у мечетях Криму.




У Криму найбільший голодомор стався у 1921-22 роках, коли загинули за різними даними від 100 до 200 тисяч осіб. 75% загиблих під час голодоморів на півострові – кримські татари.

12 жовтня Президент України своїм указом встановив День пам’яті жертв голодомору та політичних репресій в Україні, який щороку відзначається 25 листопада.

XS
SM
MD
LG