Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Допомога чи подачка?


Надія Шерстюк Київ, 27 листопада 2006 року. 24-ри з половиною мільйона гривень - саме таку суму витратили з січня по жовтень цього року в Україні на субсидії з оплати житлово-комунальних послуг. Тим часом, комунальні тарифи збільшилися в Україні у середньому втричі. І після такого стрибка попит на субсидії почне різко зростати. Чи буде гідна компенсація малозабезпеченим?

Уже не перший рік ті українці, у котрих сутужно з грошима, можуть розраховувати на житлові субсидії. Право на цю допомогу має будь-яка сім’я, якщо її витрати на житло, комунальні послуги та паливо перевищують 20% загального середнього доходу родини на місяць. Також на субсидії можуть розраховувати сім’ї, що складаються лише з пенсіонерів та інших непрацюючих, або якщо у квартирі прописані неповнолітні та інваліди, а дохід на одну людину – максимум 211 гривень. Докладніше про субсидії – економічний експерт Олександр Рябченко.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Порівняно з мешканцями інших регіонів України, у Криму – один із найнижчих рівнів отримання житлових субсидій. Такими є дані Держкомстату. Причинами пасивності кримчани назвали сімферопольському кореспондентові Радіо Свобода Володимиру Притулі бюрократизм чиновників і хитросплетіння законів, за якими оформлюється субсидія. Декому легше переплачувати за квартиру, ніж обходити кабінети та збирати нескінченні довідки.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

У Сербії за останні 5 років скасували майже всі субсидії, які стосувалися пенсіонерів та безробітних. Тепер літнім сербам, платячи за газ і тепло, не доводиться розраховувати на жодні послаблення від держави, констатує балканський кореспондент Радіо Свобода Михайло Рамач.

Тим часом, у столиці Україні житлові субсидії одержують зараз 11% людей. А після різкого стрибка комунальних тарифів на них претендуватиме кожен 3-й городянин. Про це свідчить соціологічне опитування, проведене цього місяця фірмою “Юкрейніан соціолоджі сервіс”. За даними директора фірми, Олександра Вишняка, до служб Києва, які оформлюють субсидії, може звернутися чверть мільйона столичних сімей. Зі свого боку, заступник київського мера Ірена Кільчицька стверджує, що столична влада до цього готова.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

У Львові бракує соціальних працівників. Це, прогнозують фахівці, може спричинити великі черги під час видачі субсидій. Проте вже зараз малозабезпечені львів’яни, ризикнувши оформити соціальну допомогу, грузнуть у бюрократичній тяганині. За цим процесом спостерігала місцева кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG