Доступність посилання

ТОП новини

Інфляційні очікування в Україні.


Сергій Собуцький Київ, 24 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Інфляція в Україні нечемно поводиться з прогнозами і урядовими деклараціями. За 10 місяців вона уже сягнула 8,7% – показника, який був передбачений у бюджеті-2006 за весь рік. То що ж буде у підсумку цього року і чого очікувати наступного?

Чи можливо, що рівень інфляції не перевищить задекларовані урядом 8,7%?
На сайті Мінекономіки з’явився прогноз, за яким інфляцію на кінець року очікують на рівні 10 –11%. Прискорення темпів інфляції в жовтні у Мінекономіки пояснили зростанням цін у виробництві та розподілі електроенергії, газу і води та прагненням місцевих адміністрацій збільшити ціни на житлово-комунальні послуги.

Традиційно наприкінці року, як зазначають експерти фінансових ринків, зростають ціни на продовольчі товари, що теж значно впливає на збільшення індексу інфляції.

Національний банк України також стурбований зростанням інфляції

У Національному банку України кажуть – інфляція зростає швидше, ніж очікувалося. На питання Радіо Свобода, чи можливо, що рівень інфляції не перевищить задекларовані урядом 8,7%, керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький відповів:

«Вірогідність вписатися у цей прогноз практично втрачена. Більше того, нам треба думати про те, як все-таки максимально наблизитися до комфортного коридору – не перевищити 10%».

Гірші очікування у фінансового аналітика Олександра Лозового. За його словами, уряду потрібно готуватись до латання дірок у бюджеті-2006. Ці «дірки» виникнуть внаслідок значного відхилення рівня інфляції від прогнозованого. В інтерв’ю Радіо Свобода Олександр Лозовий, зокрема, сказав:

«Потрібно буде коригувати певні показники виконання цьогорічного бюджету, так як він складається з урахуванням рівня цін. Потрібно буде коригувати статті видаткової частини бюджету. У нас індексуються соціальні видатки, то будуть відповідно підвищені необхідні планові видатки з бюджету для покриття соціальних потреб».

Не всі песимістично оцінюють нинішню ситуацію

Втім, є і оптимісти, які вважають, що підсумковий за нинішній рік рівень інфляції буде навіть нижчим від закладеного в бюджет.

Так член Ради підприємців при Кабінеті міністрів Олег Івченко в інтерв''ю Радіо Свобода зазначив:

«На мою думку, не варто очікувати інфляцію більшу, ніж була закладена. Вона буде близько 8%, навіть меншою, ніж уряд заклав. До Нового року все одно не буде зростання цін на житлово-комунальні послуги. Це, на мою думку, буде вирішено виключно політичними шляхами. Після Нового року ці очікування цілком можуть справдитись».

У наступному роцi Кабiнет мiнiстрiв прогнозує зниження інфляції до 7,5%. Як очікують в уряді, це має статись внаслідок стабілізаційних процесів в економіці та зниження цін на продукти харчування.
XS
SM
MD
LG