Доступність посилання

ТОП новини

Другий тур виборів до місцевих рад у Польщі – несподівана поразка у Варшаві правлячої партії Право і Справедливість.


Єва Поштар Варшава, 27 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Мером Варшави несподівано став представник опозиції. У нинішніх виборах до місцевих рад Польща, як зауважують соціологи, розподілилася на дві частини: провінцію, яка голосувала за правлячу партію “Право і Справедливість” і великі міста, де голоси отримала опозиція.

Мер Варшави – це найбільш політично престижна посада в міській адміністрації Польщі. Мером столиці свого часу був і нинішній президент Польщі Лєх Качинський. Цього разу від партії “Право і Справедливість” було висунуто популярного в народі колишнього прем’єра Польщі Казімєжа Марцінкєвича. Саме він два тижні тому виграв перший тур голосування в польській столиці. Ніхто, а тим більше брати Качинські, не сподівалися його програшу в другому турі, 26 листопада.

Перемогла кандидатка опозиційної партії “Громадянська Платформа”, колишня голова Центрального банку Польщі Ганна Гронкєвич-Вальц. Це тому, що напередодні голосування несподівано одержала підтримку з боку лівиці, особисто колишнього президента Польщі Александра Кваснєвського, вважають коментатори. Крім того, варшав’яни мобілізувалися. Їх взяло участь у виборах більше, ніж виборців у інших містах Польщі.

Посади мерів найбільших міст переважно в руках безпартійних та опозиціонерів

Згідно з результатами другого туру виборів до місцевих рад, мерами найбільших міст Польщі стали переважно безпартійні, дотеперішні голови міської адміністрації або кандидати від опозиції. А районними радами керуватиме правляча партія “Право і Справедливість”.

На прохання Радіо Свобода результати виборів мера Варшави прокоментував соціолог Іренеуш Кжемінський.

І.К.: Виборці були переконані, що погано було б, якби посаду мера здобув представник партії “Право і Справедливість”. Це, на їхню думку, означало б віддати ще один елемент влади в країні у руки однієї партії. На думку виборців, ця партія намагається надмірно централізувати державне правління.

Р.С.: Яка, на Вашу думку, ситуація після другого туру виборів у всій Польщі?

І.К.: Уся провінційна Польща, Польща районна, голосувала на користь партії “Право і Справедливість”. Це означає дуже виразне протистояння «між двома Польщами». На мою думку, не можна говорити про блискучу перемогу опозиційної партії “Громадянська Платформа”, бо закріпився традиційний поділ Польщі. Могло б здаватися, що Польща провінційна, яка підтримує партію “Право і Справедливість” є в меншості. Але це вірний і переконаний електорат, який готовий стояти при своїх лідерах.

Глава уряду вбачає загрозу у можливій співпраці нового мера Варшави з лівими

Голова партії “Право і Справедливість”, прем’єр Ярослав Качинський, назвав рецидивом посткомунізму можливу співпрацю в новій міській раді мера Варшави з лівими партіями.

Чи означатиме це війну партії “Право і Справедливість”, а також державного правління із місцевими радами у великих містах? З таким запитанням Радіо Свобода звернулося вже до іншого соціолога, Морослава Пенчака, на що той відповів:

«Вважаю, що це залежатиме від позиції правлячої партії. Тобто, чи партія “Право і Справедливість” після виборів почуватиметься сильною політично чи слабкою».
XS
SM
MD
LG