Доступність посилання

ТОП новини

У Ризі сьогодні відкривається дводенний саміт НАТО


Це перший саміт НАТО, який відбувається на території колишнього СРСР, в країні, яка нещодавно стала членом Альянсу.


На форум прибули понад 5 тисяч учасників і гостей. Висвітлюють проведення заходу майже 1700 представників ЗМІ з усього світу. Це перший саміт НАТО, який відбувається на території колишнього СРСР, в країні, яка нещодавно стала членом Альянсу.

26 глав держав-членів НАТО обговорять майбутнє Альянсу. За підсумками саміту буде ухвалена Ризька декларація, в якій, серед іншого, висвітлюватиметься питання щодо подальшого розвитку відносин між Україною та НАТО.

У Ризі керівники держав-членів НАТО обговорюватимуть насамперед питання та проблеми, пов’язані з самою організацією, її трансформацією та реформами. Особлива увага приділятиметься миротворчій місії в Афганістані, подальшому політичному майбутньому Косово, боротьбі з тероризмом. Важливим буде також обговорення питання щодо розширення альянсу, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода в Ризі Людмила Пилип.

За словами керівника бюро саміту НАТО, держсекретаря міністерства оборони Латвії Едгара Рінкевича, латвійські посадові особи висловлюють бажання, щоб у декларації, ухваленій під час саміту в Ризі, була висловлена чітка підтримка балканським країнам – Хорватії, Македонії та Албанії, – а також Україні та Грузії.

Глава американського сенатського комітету із закордонних справ Ричард Лугар вважає за необхідне запросити Грузію вступити в НАТО

“Грузія стала чудовою моделлю для свого регіону. Крім того, її територією пролягають найважливіші ділянки нафтогону Баку-Тбілісі-Джейхан, а також південно - кавказького газогону. Два місяці тому генеральний секретар НАТО оголосив про початок інтенсивного діалогу з Грузією. Це – важливий крок. Необхідно якомога швидше розробити план розширення союзу”, - заявив американський сенатор напередодні саміту в Ризі.

Нещодавно Сенат США схвалив законопроект, який закликає НАТО прийняти до своїх лав Грузію, Албанію, Хорватію та Македонію.

Зі вступом Грузії до НАТО категорично не погоджується Росія.

На порядку денному саміту також питання про партнерство НАТО з Євросоюзом та іншими організаціями не лише в Європі, але й в Африці, Центральній Азії, Австралії.

Передбачається також, що на саміті в Ризі підпишуть угоду про створення протиракетної системи НАТО.
XS
SM
MD
LG