Доступність посилання

ТОП новини

Закон про Голодомор.


Тетяна Ярмощук Київ, 28 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Голодомор 32-33 років – акт геноциду чи лише трагедія українського народу? Сьогодні Верховна Рада спробує дати свою кваліфікацію цій трагічній сторінці української історії. Наразі у парламенті існує два відповідних проекти закону: президентський і розроблений Партією регіонів.

Геноцид чи трагедія

Парламентарі, зрештою, таки вирішили взятися за питання Голодомору 32-33 років. Сьогодні відповідний законопроект стоїть у порядку денному під номером ОДИН. Однак ухвалення цього проекту закону обіцяє бути не із простих. На противагу законопроекту, який до Верховної Ради подав Президент, де Голодомор визначається актом геноциду, а за заперечення цього факту передбачена адміністративна відповідальність, Партія регіонів розробили альтернативний. У регіональському проекті закону слово “геноцид” не значиться. Натомість події тих років кваліфікуються, як “трагедія”.

Втім, Президент наполягає, щоб у документі була норма, яка б чітко визначила Голодомор як геноцид українського народу. Ось що з цього приводу каже представник Президента у парламенті Роман Зварич:

«Президент погоджується поміняти слово „нація“ на „народ“. Таким чином, одна засаднича перепона щодо схвалення цього законопроекту знімається. І хочу відразу сказати, що абсолютно неприйнятним для Президента є так званий альтернативний депутатський законопроект, в якому міститься визначення цього епізоду в історії української нації як „трагедії українського народу“. Вибачте мені, щоб з такою іронією ставитися до цих мільйонів і мільйонів жертв?! Мені видається, що це вже морально безвідповідальна позиція».

Голодомор поділив антикризову коаліцію

Натомість регіонали категорично не бажають визнати геноцидом Голодомор тих років. Представниця Партії регіонів Людмила Кириченко в інтерв’ю Радіо Свобода:

“Голодомор в Україні був. І це ми маємо визнати всі. Але геноцид... Я не буду голосувати за те, що це геноцид. Я з цим не згодна. Я з таким не погоджуся”.

Тим часом, керівник фракції СПУ у парламенті Василь Цушко зазначає, що у вівторок соціалісти можуть підтримати президентський проект закону у першому читанні, щоб потім він був доопрацьований. Парламенти вже 10-ти країн визнали Голодомор 1932-33 років в Україні актом геноциду. Тоді як Росія, яка проголосила себе правонаступницею Совєцького Союзу, відмовляється визнавати цей факт. Голодомор тих років, за оцінками істориків, забрав життя від 7 до 10 мільйонів українців.
XS
SM
MD
LG