Доступність посилання

ТОП новини

На ранковому засіданні парламентарі так і не спромоглися ухвалити законопроект про Голодомор 1932-33 років


Обговорення перенесли на вечірнє засідання Верховної Ради.

Обговорення перенесли на вечірнє засідання Верховної Ради.

Партія регіонів пропонує відправити на доопрацювання обидва зареєстровані законопроекти. Євген Кушнарьов:

“Ми вважаємо, що потрібно направити на доопрацювання і перший і другий закони внесені, доопрацювати їх негайно, доручити це голові Верховної Ради, який це може зробити дуже швидко. І після цього нову редакцію поставити на доопрацювання”.

У парламенті зареєстровані 2 законопроекти. Документ, який Віктор Ющенко вніс на розгляд парламенту як невідкладний, пропонує визнати Голодомор 1932-33 років актом геноциду. А в законопроекті Партії Регіонів Голодомор визнають трагедією українського народу.

Соцпартія готова голосувати за президентський законопроект з певними поправками. Зокрема, слово “нація” замінити на “народ” та виключити норму про адміністративну відповідальність за заперечення Голодомору.

“Наша Україна” вважає таку пропозицію прийнятною. В’ячеслав Кириленко в інтерв’ю Радіо Свобода:

“Ми погоджуємося з тим, що це геноцид українського народу. Оскільки ми ототожнюємо терміни “народ” і “нація”. Це політичні терміни, які у цьому випадку прочитуються для нас, як тотожні. Ми згодні з тим, що залишається формулювання, як це і пропонує голова Верховної Ради про заборону публічного заперечення факту Голодомору і геноциду українського народу. У пропозиціях голови Верховної Ради йдеться, що публічне заперечення факту забороняється, це для нас ключова фраза, а Кабінету Міністрів дається доручення у місячний термін внести зміни до відповідних нормативно-правових актів”.

За оцінками істориків Голодомор 32-33 років забрав життя від 7 до 10 мільйонів українців.
XS
SM
MD
LG