Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада визнала Голодомор 1932-33 років в Україні геноцидом.


Тетяна Ярмощук Київ, 28 листопада 2006 р. (RadioSvoboda.ua) – Голодомор 1932-33 років – акт геноциду проти українського народу. Відповідний законопроект ухвалила сьогодні Верховна Рада. Його підтримали Блок Юлії Тимошенко, «Наша Україна” та Соцпартія.

Забуттю не підлягає
233 голоси – і нарешті український парламент таки спромігся ухвалити законопроект, який визнав Голодомор геноцидом проти українського народу.

У парламенті були зареєстровані два законопроекти. Документ, який Віктор Ющенко вніс на розгляд парламенту як невідкладний, пропонував визнати Голодомор саме актом геноциду української нації. А у законопроекті, розробленому Партією регіонів, Голодомор кваліфікували як трагедію.

Ухвалили президентський проект, але з поправками Олександра Мороза. Зокрема, формулювання «геноцид проти української нації» замінили на «геноцид проти українського народу». Також виключили норму про адміністративну відповідальність за заперечення цього факту. А публічне заперечення Голодомору тих років визнається як наруга над пам’яттю мільйонів жертв Голодомору та приниженням гідності українського народу.

«Наша Україна» погодилася із поправками Олександра Мороза

Такі поправки «нашоукраїнці» вважають цілком прийнятними. В’ячеслав Кириленко в інтерв’ю Радіо Свобода:

«Ми погоджуємося з тим, що це геноцид українського народу. Оскільки ми ототожнюємо терміни «народ» і “нація”. Це політичні терміни, які у цьому випадку прочитуються для нас як тотожні. Ми згодні з тим, що залишається формулювання, як це і пропонує голова Верховної Ради, про заборону публічного заперечення факту Голодомору і геноциду українського народу. У пропозиціях голови Верховної Ради йдеться, що публічне заперечення факту забороняється, це для нас ключова фраза, а Кабінету Міністрів дається доручення у місячний термін внести зміни до відповідних нормативно-правових актів».

Партія регіонів висловлює своє незадоволення

Натомість дехто із представників Партії регіонів вважає, що сьогоднішнім рішенням деякі парламентарі хочуть перекласти свої проблеми на Москву. Таку думку кореспондентці Радіо Свобода висловив Володимир Зубанов:

Ярослав Кендзьор сподівається, що жалобні колоски повернуть "регіоналу" Вернидубову історичну пам'ять.
«Це буде криза в міждержавних відносинах на багато, багато десятиліть наперед. Якщо ми будемо так необачно ухвалювати такі політиканські заяви, щоб розбурхувати міжнаціональні і міждержавні відносини. Я думаю, це неправильно. Ми хочемо перекласти свої проблеми на керівництво в Москві, яке було. Давайте згадаємо, хто був. Сталін – це грузин. Черномирдін вже казав, чого ви до нас чіпляєтеся, ви чіпляйтеся до Грузії, вони були в керівництві, а ми так само постраждали від Сталіна, як і ви. Так що тоді? Давайте на Грузію переключатися». За оцінками істориків, Голодомор 1932-33 років забрав життя від 7 до 10 мільйонів українців. Десять країн визнали Голодомор в Україні актом геноциду.
XS
SM
MD
LG