Доступність посилання

ТОП новини

Папа приїхав до Туреччини з першим непростим візитом.


Сергій Драчук Прага, 28 листопада 2006 (RadioSvoboda.ua) — Папа Римський Бенедикт Шістнадцятий прибув сьогодні з першим візитом до мусульманської країни — до Туреччини. Його перебування тут буде непросте: мусульмани в Туреччині, як і деінде в світі, досі засмучені через нещодавні слова Папи, які сприйняли як критику ісламу. А турецькі мусульмани мають іще одну причину скаржитися на Папу: той вочевидь проти вступу Туреччини до Євросоюзу.

Туреччина – поліцейські кордони скрізь, де має з’явитися Папа Бенедикт XVI.
Заклики до мусульманської молитви, які п’ять разів на день лунають на вулицях турецьких міст, можливо, стануть звуками і майбутньої Європи.

Це й становить проблему для Папи Бенедикта Шістнадцятого.

А для багатьох турків проблему становить Папа.

Пояснює турецький політолог Зейно Баран: «Із ісламського боку багато хто, від пересічного мусульманина до політика-ісламіста чи радикального екстреміста, вважає, що вибачень (Папи за його нещодавні слова про іслам) замало. Інша ж група людей, турецькі націоналісти, невдоволені, що Папа критично ставиться до Туреччини і, як відомо, є проти вступу Туреччини до ЄС».

Через уявну образу — до діалогу

Кілька місяців тому Бенедикт Шістнадцятий промовив слова, що негативно оцінювали пророка Магомета. Пізніше з’ясувалося, що це були слова середньовічного автора, які Папа процитував. Понтифік уже пояснював, що сам він не має негативного ставлення до ісламу, і вибачався, що ті слова були неприємні для ісламського світу.

Історик і головний редактор журналу «Всередині Ватикану» Роберт Мойниган, який добре знає Бенедикта Шістнадцятого ще з його кардинальських часів, вважає: «Немає на Заході іншої постаті, яка була б зараз відкритішою в діалозі з ісламом, як Папа Римський. Отож, що зробив Папа і чому він це зробив, залишається таємницею. Але наслідком стало те, що його катапультувало на роль головного співрозмовника (для ісламу)».

Зберегти «християнське коріння» Європи

Тим часом у Туреччині так само обурені очевидним спротивом Папи вступові цієї країни до Євросоюзу. Ця позиція Понтифіка, як вважають, може впливати й на ставлення деяких європейських керівників.

Таку позицію Папи пояснює експерт у справах Ватикану Джон Аллен: «Стурбованість Бенедикта (Шістнадцятого) долею Європи насправді не має нічого спільного з тим, чи посяде Туреччина в ній місце. Насправді ж він стурбований тим, щоб спробувати знову розбудити християнське коріння Європи».
XS
SM
MD
LG