Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія оприлюднить свіжі ідеї щодо співпраці з країнами-сусідами, включаючи Україну


Наталія Вікуліна Брюссель, 29 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Свіжі і конкретні ідеї, як співпрацюватиме Євросоюз з країнами-сусідами, включаючи Україну, оприлюднить у середу Єврокомісія. Серед іншого Брюссель запропонує збільшити фінансування для сусідніх країн з колишнього СРСР і створити новий фонд для підтримки східних і південних сусідів Євросоюзу.

Новий фонд для політики сусідства ЄС

Єврокомісія пропонує зміцнити Європейську політику сусідства. Завдяки новим ідеям ця політика має допомогти швидше і краще проводити реформи в тих сусідніх країнах, які мають таке бажання. Брюссель також хоче більше заохочувати ті країни, які ще вагаються стосовно реформ. Єврокомісія має також визнати, що досі не докладала достатньо зусиль, щоб підтримувати стабільність, демократію і розвиток торгівлі на кордонах Євросоюзу. Комісар ЄС із зовнішніх відносин і політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер має оголосити в середу і пропозицію Єврокомісії створити новий фонд для країн, які межують з Євросоюзом:

“Ми також маємо намір покращити вплив фінансування, яке Євросоюз виділяє через європейську політику сусідства. А створення нового фонду інвестицій для країн-сусідів дозволить Євросоюзу більш ефективно сприяти важливим енергетичним проектам, особливо в інфраструктурі, що становить обопільний інтерес”.

Поступ України у виконанні Плану дій з ЄС

Вона також має запропонувати, щоб Європа робила більше для вирішення заморожених конфліктів – серед іншого йдеться про Південний Кавказ. Ферреро-Вальднер виступає і за тісніші торговельні відносини з країнами-сусідами та за полегшений візовий режим з цими державами. Як відомо, Україна на саміті з Євросоюзом наприкінці жовтня вже парафувала угоду про полегшення візового режиму. Окрім того, Брюссель обіцяє Києву розпочати переговори про створення зони вільної торгівлі одразу після того, як Україна вступить до Світової організації торгівлі. У середу Єврокомісія має також оприлюднити, який поступ зробила Україна та інші країни-сусіди у виконанні Плану дій з Євросоюзом і які подальші зусилля слід докласти цим країнам.

Свіжі ідеї Єврокомісії має врахувати Німеччина, яка головуватиме в Євросоюзі в першій половині наступного року. Головною зовнішньополітичною темою свого головування Берлін називає якраз відносини Євросоюзу з його сусідами. Наступного тижня представник Німеччини при Євросоюзі Вільгельм Шьонфельдер розкаже в Брюсселі про пріоритеті Берліна під час головування в ЄС, включаючи діалог з країнами-сусідами.
XS
SM
MD
LG