Доступність посилання

ТОП новини

Українське вагнерівське товариство відзначає 10 років свого заснування.


Леся Олійник Київ, 29 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні минає 10 років створення в Україні об’єднання шанувальників творчості видатного німецького композитора, диригента і письменника Ріхарда Вагнера. Всього у світі існує 120 вагнерівських товариств.

Ще кілька десятків років тому репертуари українських музичних театрів включали сценічні твори Вагнера. Як згадував Михайло Булгаков, на сцені Київської опери він мав змогу слухати принаймні п’ять вагнерівських вистав. Нині в семи оперних театрах України ви не почуєте жодного твору Вагнера. Аби хоч якось виправити таку несправедливість, 10 років тому у Львові, Києві і Харкові професіонали і любителі організувалися у вагнерівське товариство. Український осередок став 106-им зі 120 у світі.

Об’єднання навколо творчості Вагнера почалося ще за життя композитора. У 1850-і роки він замислив створити у себе на батьківщині, у місті Байройті всенародний театр. Для цього і було заснувано „Вагнерівське товариство”. Вагнер відкрив також стипендіальний фонд, який надавав можливість творчій молоді різних країн безплатно відвідувати його вистави. Цей фонд існує і понині. Упродовж 10 років 16 його українських стипендіатів теж побували на батьківщині композитора.

Як сказала голова Київського осередку Марина Черкашина-Губаренко кореспонденту Радіо Свобода, їй вдалося зустрітися і налагодити зв’язки з правнуком композитора – Вольфгангом Вагнером, котрий є директором фестивалю в Байройті. Українське об’єднання не лише долучається до світового театрального процесу, а й дає можливість скласти певну уяву про сучасну українську музичну культуру. Тому в концертах, які проводить товариство, поряд з музикою Вагнера звучать твори українських авторів. А вплив музики геніального композитора на сучасних слухачів пані Марина пояснила так: «Музика Вагнера настільки впливає емоційно, настільки запалює, що це абсолютно неповторне враження. Тим більше, що він був великий філософ, і його філософські ідеї і сьогодні актуальні, не менше, ніж були в його часи. Словом, Вагнер жив, Вагнер живе і буде жити”.
XS
SM
MD
LG