Доступність посилання

ТОП новини

18-річний солдат загинув на Чернігівщині. Причина – нестатутні відносини.


Олексій Крапивко 29 листопада 2006 (RadioSvoboda.ua) – В українській армії знову загибель солдата строкової служби. Поки правоохоронці розслідують випадок, психологи називають причини, що його породили.

18-річний Олександр Рибка, солдат строкової служби, загинув у понеділок на Чернігівщині. Причина смерті – розрив печінки в результаті побиття. Військова прокуратура затримала підозрюваних у скоєнні злочину. Про це сказав голова прес-служби Міністерства оборони Андрій Лисенко:

“Було затримано 2-ох сержантів, які проходили службу у цьому ж підрозділі, разом із цим солдатом. За підозрою у скоєнні цього злочину слідчі ведуть допити цих хлопців. Зараз проходять опитування солдатів, свідків, хто що бачив, для того, щоб встановити реальну картину того, що відбулося”.

Голова прес-служби додав, що справа є під особистим контролем міністра оборони Анатолія Гриценка. Розслідує її начальник генштабу, генерал-полковник Сергій Кириченко. Він також повідомив і загальну статистику: від позастатутних стосунків цього року постраждали 18 військових.

Боротися з дідівщиною можна

Про те, чому дідівщина продовжує квітнути на пострадянських просторах, Радіо Свобода розказав головний редактор журналу “Практична психологія та соціальна робота”, провідний психолог Інституту психології ім. Костюка Олександр Губенко:

“Система “розділяй та володарюй”– коли одні прошарки вояків стравлювалися з іншими прошарками і тим самим досягалася мета згуртування і спрощення керування підлеглими – і започаткувала в армії такі сумні традиції”.

Щодо особистої поведінки солдат у подібних ситуаціях, пан Губенко пояснив терміном “надкомпенсація”. Це коли людина, переживши приниження, намагається перенести агресію на інших людей. Саме це викликає такі наслідки, як тяжкі побиття та навіть вбивства в армії, вважають психологи.

Боротися із дідівщиною можна, каже Олександр Губенко:

“Щодо викорінення цих традицій, то, на жаль, над силовими структурами досі немає майже ніякого громадського контролю. По-друге, влада над життям вояка не має бути такою безконтрольною і всеосяжною. Тому для зменшення тиску влади і збільшення контролю треба, мабуть, щоб військова прокуратура була незалежною від вищого командування армії”.

Командування армії не приховує негативної статистики і намагається частіше говорити про подібні випадки для запобігання такого в майбутньому, сказав генерал-полковник Сергій Кириченко.
XS
SM
MD
LG