Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині знижують ціни на продукти і перевезення. Споживачі цього ще не відчули.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 29 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Деякі товаровиробники та автоперевізники Дніпропетровщини знизили ціни на свої товари та послуги. Обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України (АМКУ) вважає це своїм здобутком — мовляв, продукти і проїзд у транспорті подешевшали у відповідь на рекомендації АМКУ.


Повідомляючи про свою перемогу щодо зниження цін, антимонопольники найбільше говорили про продукти харчування. За словами заступника голови Дніпропетровського обласного відділення АМКУ Наталі Ігнатенко, дніпропетровські виробники птахопродукції знизили ціни на яйця і м''ясо на 10-15%, крім того, в середньому на 8% подешевшали основні види ковбасної продукції.

А де ж воно – це зниження цін у повсякденному житті?

Однак, як виглядає, зниження цін відчутне далеко не для кожного дніпропетровського споживача. Радіо Свобода поцікавилось думками людей на вулицях обласного центру.

«Звичайно, відчувається, і цукор дешевший, і картопля — а то ж було дорожче і дорожче, 2.50, а зараз уже 2.20.-2.30. Це теж має значення».

«Я поки що не відчуваю, щоб знижувались. На хліб у нас в лотку — така сама, як і була, ціна. Зниження немає ще. Ковбаси я не купую, бо ні за що купити, вона дуже дорога. Ще при радянській владі як їв, а зараз не їм».

«Хліб же не подешевшав, він, навпаки, подорожчав. На 5, на 7, на 10 копійок. Яйця, як були 3.50, так і є. М''ясо, може, трохи подешевшало. Жінка купувала ребра, по 20 –22 гривні. Я раз на місяць м’ясо куплю — то воно для мене чи 25 чи 23 платить — все одно. Абсолютно воно не грає ролі».


Зниження цін пов’язують із вартістю пального

Між тим територіальне відділення Антимонопольного комітету рекомендувало ще 32 товаровиробникам і мережам супермаркетів та двом десяткам перевізників області знизити ціни пропорційно до зниження витрат на пальне. Рекомендації направили виробникам хліба, борошна, молочної продукції, м’яса, цукру, а також замовникам автоперевезень — міськвиконкомам.

В Антимонопольному комітеті кажуть, що зростання вартості нафтопродуктів маршрутники використовували як один із головних аргументів на користь підвищення тарифів. При цьому до тарифів закладали не фактичну вартість пального, а так зване «цінове очікування».

У Кривому Розі перевізники переглянули ціни на понад півсотні маршрутів: на 5–25 копійок у бік зменшення. А от у Дніпропетровську, за винятком чотирьох маршрутів, вартість проїзду залишається без змін. У міському управлінні транспорту кажуть, що ціни формує ринок, а примушувати перевізників змінювати їх влада не має права. Та й приписи Антимонопольного комітету носять рекомендаційний характер.
XS
SM
MD
LG