Доступність посилання

ТОП новини

Президент України затвердив директиви візиту Віктора Януковича до США


Перший заступник Глави Секретаріату Президента України Арсеній Яценюк назвав непорозумінням ситуацію, що склалася навколо візиту прем’єра України до США.

Це було зроблено у середу.

Перший заступник Глави Секретаріату Президента України Арсеній Яценюк назвав непорозумінням ситуацію, що склалася навколо візиту прем’єра України до США.

Натомість представник Президента у парламенті Роман Зварич вважає цю ситуацію спробою Кабміну перевищити свої повноваження:

“Ця перепалка, яка відбулася, – це спроба перевищити свої повноваження з боку Кабінету Міністрів, зокрема, шляхом наступу на повноваження Президента України. У статті 106 Конституції України написано про те, що за Президентом зберігається повноваження здійснювати керівництво зовнішньою політикою держави. Це є норма прямої дії. Кабмін не може перетягувати на себе ці повноваження, які виключно закріплені за Президентом”.

“Штормом у склянці води” назвав непорозуміння навколо візиту українського прем’єра до США віце-прем’єр-міністр з гуманітарних питань Дмитро Табачник:

“Усі різночитання стосувалися лише трьох речень. І мали технічний характер. Ну скажімо одне з різночитань, яке речення було знято. Там мова йшла про те, що під час візиту питання щодо інвестицій в промислову галузь і в галузь високих технологій прем‘єр-міністр обговорює остаточно. Знято речення, що це попереднє обговорення. І остаточні рішення мають бути прийняті під час візиту, можливого, ще не погодженого, президента Сполучених Штатів до України”.

Міністр закордонних справ Борис Тарасюк повідомив, що МЗС має намір відкликати ноту, раніше спрямовану посольству США в Україні про перенесення візиту Віктора Януковича.

Причиною свого попереднього рішення відомство називало недотримання процедури розробки директив українській делегації на час поїздки до США.

У середу уряд підписав необхідні директиви.Напередодні документ затвердила парламентська коаліція.

Візит українського прем’єра до США запланований на 3-7 грудня.
XS
SM
MD
LG