Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія рекомендує частково заморозити переговори з Туреччиною про вступ до ЄС.


Наталія Вікуліна Брюссель, 29 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Єврокомісія порекомендувала частково призупинити переговори з Туреччиною щодо вступу до Євросоюзу. Так Брюссель відреагував на те, що Анкара не виконала зобов''язання допускати в свої порти кораблі з Кіпру.


Євросоюзу досі не вдалося переконати Туреччину виконати так званий Анкарський протокол, за яким турецька влада мусить дозволити заходити до портів країни кораблям з Кіпру, який є членом ЄС і північна частина якого окупована Туреччиною.

Комісар ЄС з розширення Оллі Рен заявив, що Євросоюз не може лишати без наслідків ситуацію, коли Анкара не виконує юридичних зобов''язань. Тож Брюссель пропонує, серед іншого, заморозити 8 із 35 тем переговорного процесу з Туреччиною, залишити чинними обмеження на вільний рух товарів.

Водночас Єврокомісія заявляє, що зацікавлена в продовженні переговорів з Туреччиною

Оллі Рен: “Європа потребує стабільної і демократичної Туреччини, а Туреччині потрібна Європа – як політично, так і економічно. Ось чому ми розпочали переговорний процес рік тому, і це залишається дійсним більшою мірою, ніж коли-небудь. Саме тому ми підтверджуємо сьогодні, що переговори повинні продовжуватися, однак повільнішим темпом. Тож катастрофи поїзда не буде, але він знизить рух, адже на коліях ідуть роботи. Однак поїзд і далі рухатиметься”.

Євросоюз чекає на виконання зобов''язань, обумовлених Анкарським протоколом

Оллі Рен також зазначив, що Брюссель зможе повернутися до нормального темпу переговорів, як тільки Туреччина виконає зобов''язання, викладені в Анкарському протоколі. Втім, переговори буде частково призупинено тільки в тому випадку, якщо із пропозицією Єврокомісії погодяться міністри закордонних справ країн ЄС – вони розглядатимуть турецьке питання на зустрічі 11 грудня.

“Я хочу сказати, що Туреччина досі має час і ще може забити гол, виконавши свої зобов''язання до зустрічі міністрів закордонних справ. Тож тоді наші рекомендації були б марними”, – зауважив Оллі Рен.

Комісар ЄС із розширення також нагадав, що в інтересах Євросоюзу наступного року вирішити під егідою ООН кіпрське питання.
XS
SM
MD
LG