Доступність посилання

ТОП новини

Парламент України не зміг звільнити Юрія Луценка з посади міністра внутрішніх справ


За це рішення у четвер проголосували лише 223 народних депутати за необхiдних 226. Перед цим Кабмiн внiс до Верховної Ради подання на звiльнення голови МВС. А до того парламент після звіту комісії з перевірки можливої корупції керівництва МВС звернувся до прем''єр-міністра Віктора Януковича з проханням зробити відповідне подання про відставку Луценка. Президентська ж сторона кваліфікує ситуацію навколо Юрія Луценка як виключно політичну.


За це рішення у четвер проголосували лише 223 народних депутати за необхiдних 226.

Перед цим Кабмiн внiс до Верховної Ради подання на звiльнення голови МВС. А до того парламент після звіту комісії з перевірки можливої корупції керівництва МВС звернувся до прем''єр-міністра Віктора Януковича з проханням зробити відповідне подання про відставку Луценка.

За відповідну постанову проголосували 232 депутати: у повному складі Партія регіонів та комуністи, 1соціаліст та 18 бютівців.

Лідер фракції БЮТ Олександр Турчинов заявив що таке рішення однопартійців стало для нього несподіванкою:

“Сьогодні фракція зранку вирішила не голосувати за відставку Луценка, хоча достатньо критично оцінює його діяльність на посаді міністра внутрішніх справ. По цих депутатах ми будемо розглядати питання на засіданні фракції. Це безумовно порушення фракційної дисципліни. Ми проведемо внутрішнє розслідування і будемо робити висновки. Це для мене дійсно стало несподіванкою, бо ми не очікували, що, крім зрадників, яких уже виключили з фракції, будуть ще люди, які порушать фракційну дисципліну”.

Колишні однопартійці Юрія Луценка, соціалісти, назвали це рішення парламенту несправедливим. Олександр Баранівський в інтерв’ю Радіо Свобода сказав:

“Фактажу, як такого я там не побачив. Не можна критикувати, що дільничний щось там зробив, коли 30 тисяч міліції. Треба систему дивитися, покращила вона свою роботу, чи погіршила за час роботи Юрія Луценка міністром”.

Президентська ж сторона кваліфікує ситуацію навколо Юрія Луценка як виключно політичну. Ось що з цього приводу раніше сказав представник глави держави у парламенті Роман Зварич:

“Незалежно від того, що говориться публічно, звільнення будь-якого міністра, тим більше у таких умовах, як це планується зробити зараз, воно носить виключно політичний характер. Будь-які здогадні твердження про корупцію чи щось подібне – це лише підтекст, супровідна документація і більше нічого”.

А сам Юрій Луценко, виступаючи у Верховній Раді, заявив про готовність працювати в опозиції у разі його звільнення з посади.

Після рішення парламенту Юрій Луценко зазначив: “Я ще раз переконався у тому, що українська політика є достатньо багатогранна і в тому, що жити нам найближчим часом краще не буде. Мої подальші дії – зараз приїду до себе в кабінет і буду працювати далі міністром внутрішніх справ, поки Кабмін не внесе зворотнього рішення. Працювати міністром, якого сьогодні вже вдев’яте знімають з посади – не дуже приємно. Мене знімали останній раз тижнів три тому. за цей час ми змогли зафіксувати на хабарі, якого несли голові Харківської міськради, порушили кримінальну справу, в якій фігурує мер Житомира. Кожен день, який я працюю міністром внутрішніх справ є днем професійної, вільної, незалежної діяльності МВС”.

Раніше Печерський суд Києва ухвалив постанову, якою визнав провину Юрія Луценка у вчиненні двох корупційних правопорушень i зобов''язав виплатити штраф – 342 гривні. Але пізніше Апеляційний суд Києва виправдав міністра внутрішніх справ.

Тим часом заступник керівника фракції Партії регіонів Євген Кушнарьов повідомив, що досягнуто домовленості між членами коаліції щодо квотного представництва на керівних посадах у кількох міністерствах.

За його словами, передбачається, що за квотою Партії регіонів будуть призначені двоє міністрів, а за квотою СПУ – один. При цьому він не уточнив, про які міністерства йдеться.

Наразі є вакантними посади міністра з питань надзвичайних ситуацій і міністра з питань сім’ї молоді та спорту.
XS
SM
MD
LG