Доступність посилання

ТОП новини

Юрій Полунєєв: «Україні потрібен економічний прорив…».


Сергій Собуцький Київ, 30 листопада 2006 (RadioSvoboda.ua) – Технологію економічного прориву взялися розробляти у Раді конкурентоспроможності України. Тут вважають, що лише так суспільство, яке стомлене від численних нереалізованих стратегій та урядових змін, зможе вийти з кризи.

Юрій Полунєєв
В Україні наразі не надто популярні оцінки власної економіки за рівнем конкурентоспроможності. Адже держава стабільно посідає низькі місця за цим показником у рейтингах Всесвітнього економічного форуму.

«Починати слід з ліквідації критичних відставань в усіх сферах економіки»

«Україні не потрібне екстенсивне збільшення темпів економічного зростання, Україні потрібен економічний прорив», – наголосив в інтерв''ю Радіо Свобода голова Ради конкурентоспроможності Юрій Полунєєв. За його словами, починати слід з ліквідації критичних відставань в усіх сферах економіки, а далі – через створення сприятливих умов для розвитку бізнесу рухатись у напрямку розвинутих країн.

При цьому важливо забезпечити стабільність економічного зростання держави, зазначив Юрій Полунєєв: «Ми говоримо про сталість економічного розвитку і створення соціального капіталу».

Більше уваги приділяти розвитку інноваційних технологій

Директор венчурної компанії «Техінвест» Сергій Лобойко відомий своєю одержимістю створити українську «Силіконову долину». Причому, відомий у самій цій каліфорнійській долині мабуть краще, ніж в Україні. В інтерв’ю Радіо Свобода він радить принципово більше уваги приділяти розвитку інноваційних технологій:

«Треба навчитися ідеї та новації перетворювати в успішні конкурентоспроможні на світовому ринку бізнеси. Двигуном цього є розвиток венчурного бізнесу, який бере на себе ризик, який допомагає вченим заснувати на основі їхніх технологій бізнеси, додає знання того, як зробити з цього успішний бізнес, додає грошей, виводить на світовий ринок. Далі, якщо це авторитетні компанії, то разом з лідерами світового ринку вони будуть все це перетворювати в успішні проекти».

Україні необхідно вступити у СОТ

Пришвидшить зростання конкурентоспроможності України вступ держави до СОТ – адже, щоб вижити в нових умовах, українським підприємствам доведеться підвищити рівень вимог до себе. Про це, зокрема, говорив в інтерв’ю Радіо Свобода заступник директора Інституту реформ Юрій Змій:

«Вступ до СОТ змусить всіх виробників, українських наших підприємців, переорієнтуватись і звертати, насамперед, увагу на підвищення власної конкурентоспроможності, що призведе до підвищення конкурентоспроможності України в цілому».

Рада конкурентоспроможності переконана – ідея конкурентоспроможності може стати національною ідеєю України. За словами голови Ради Юрія Полунєєва, він розраховує на підтримку держави у реалізації своїх задумів.
XS
SM
MD
LG