Доступність посилання

ТОП новини

Італійська преса про Голодомор в Україні, про Андрія Шевченка про візит Папи Римського до Туреччини та про вбивство Олександра Литвиненка.


Наталка Кудрик

Європа блокує Туреччину, тоді як двері до Євросоюзу їй відчиняє Бенедикт XVI

Рішення Брюсселя припинити переговори з Анкарою стосовно членства у Євросоюзі хоч і не остаточне, але вже ж досить ризиковане, зазначає видання „La Stampa”. Такий крок може перетворитися у бумеранг – і все через неминучу реакцію екстремістських та антиєвропейських рухів у Туреччині.

Автор статті наголошує, що Папа Римський своїм нинішнім візитом до Туреччини трохи послабив тертя і розходження у європейсько-турецьких стосунках. А офіційний Рим не дуже погоджується з брюссельським вердиктом для Анкари. Міністр закордонних справ Італії сподівається, що це буде лише пауза для роздумів. “La Stampa” цитує турецьку пресу, яка схвально відгукується про візит Папи Ратцінгера, називаючи його заклики до миру і діалогу між релігіями гарним початком. Тим часом угруповання „Аль-Каїда” через інтернет назвало понтифіка провокатором, котрий у Туреччині мобілізує кампанію хрестоносців проти ісламу.

Убивство Олександра Литвиненка

Газета „Il Giornale” повертається до теми убивства екс-агента ФСБ Олександра Литвиненка та підозри у скоєнні злочину італійця Маріо Скарамелла, котрий бачився з Литвиненком у Лондоні 1 листопада, в день отруєння. Колишній консультант комісії „Мітрохін”, яка досліджувала діяльність КДБ в Італії, нині захищається від звинувачень у Лондоні, тоді як один із друзів Литвиненка заявляє, що покійний підозрював в отруєнні саме Скарамеллу. Італієць відкидає обвинувачення і намагається допомагати британському розслідуванню, але його роль у цій справі залишається дуже делікатною, пише видання.

Голодомор в Україні 1932-33 років

„Україна переписує історію правління Сталіна” – під таким заголовком провідний часопис „La Repubblica” розповідає, що Віктор Ющенко підписав указ про визнання геноцидом Голодомор 30-их років. Стаття підготовлена у Москві і подає думку російського політолога Гліба Павловського, який вважає нормальним той факт, що Україна переосмислює своє минуле. Насправді ж, продовжує автор публікації, законопроект був ідеєю націоналістів „Нашої України”, щоб покарати у такий спосіб Москву, бо ж Ющенко і опирався передусім на колишніх помаранчевих соратників. Законопроект не підтримали комуністи та депутати прем''єра Януковича, які не бажають погіршення теплих політичних стосунків з Росією.

Андрій Шевченко може повернутися у «Мілан»

Британська мрія Андрія Шевченка поволі розбивається на друзки, пише інтернет-версія „Corriere della Sera”. Цілком очевидно, що футбольне і навіть сімейне життя українця у Лондоні стає дедалі неможливим, і подружжя шкодує, що зробило такий вибір, мріючи про англійську мову для дітей. З цієї причини у футбольних колах Італії активно обговорюється можливість повернення Шевченка до „Мілану”, хоча тренери, гравці та й італійські вболівальники не приховують образи на українця, котрий був для них улюбленцем. Фактично перешкод для повернення не існує, зазначає видання, але нині це зовсім не означає, що Шевченко знову одягне червоно-чорну майку „Мілану”.
XS
SM
MD
LG