Доступність посилання

ТОП новини

Суд у Луганську стає на захист української мови.


Тарас Марусик Київ, 29 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Жовтневий районний суд Луганська виніс безпрецедентну постанову, задовольнивши клопотання студента Сергія Мельничука. Суд зобов’язав Східноукраїнський національний університет здійснювати його навчання “у відповідності до чинного законодавства – українською мовою”.


У згаданій постанові місцевого суду є ще й такі пункти: “Визнати протиправною діяльність Східноукраїнського національного університету ім. В.Даля щодо мови навчання стосовно Мельничука Сергія Андрійовича. Стягнути з ...університету на користь Мельничука на відшкодування моральної шкоди 1000 гривень”.

В інтерв’ю Радіо Свобода Сергій Мельничук сказав, що незадоволений рішенням суду, оскільки деякі його вимоги були відхилені, зокрема й така:

“Робота університету є дискримінаційна за мовною ознакою. По-друге, суд зобов’язав університет надати мені освіту українською мовою. Постає запитання: а чому особисто мені? Таким чином конституційний порядок у сфері застосування мов далі продовжує порушуватися в Східноукраїнському національному університеті”.

«Судитися зі владою – це... плювати проти вітру»

Сергій Мельничук каже, що на цю судову справу він витратив рік, йому довелося покинути навчання на факультеті журналістики, мовознавства і соціології, тому розмір відшкодування – 1000 гривень – він вважає недостатнім:

“Я з цим не згоден принципово, оскільки втратив рік життя. А скільки нервів мені довелося втратити для того, щоб домогтися розгляду моєї скарги! Судитися зі владою – це однаково, що плювати проти вітру. Тому я буду наполягати на збільшенні відшкодування моральної шкоди”.

Подальшу долю протистояння студента і університету вирішуватиме апеляційний суд

Термін апеляційного оскарження збігає 6 грудня, і Сергій Мельничук збирається подати апеляцію.

Натомість Східноукраїнський національний університет вже подав таку скаргу. За словами декан факультету, де вчився Сергій Мельничук, Тетяни Миронової:

“І я особисто, і Східноукраїнський національний університет не згодні з рішенням суду. Університет здійснює навчання українською мовою. Але об’єктивно ще не всі предмети викладають українською. Об’єктивно, тому що є викладачі, які здобули освіту в радянські часи, і вони дуже визнані, але немає ще понятійного апарату, термінологічного. Це об’єктивна даність. У студентів немає питань – будь-якою мовою. В університеті толерантне ставлення. Але студент... Мені невідомо, яку мету він ставить. Мені здається, що є інші способи залишити своє ім’я в історії”.

Отже, залишається дочекатися 6 грудня і подивитися, яким буде рішення Апеляційного суду – чи таким, як відоме рішення іншого Апеляційного суду щодо фактичної заборони прокату іноземних фільмів українською мовою, чи, може, іншим.
XS
SM
MD
LG