Доступність посилання

ТОП новини

Білоруських письменників нагородили українськими орденами.


Валерій Каліновський Мінськ, 30 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Цього тижня три відомих білоруських письменники з рук міністра закордонних справ України Бориса Тарасюка отримали українські ордени. Тоді як білоруська влада своїх літераторів давно не нагороджує. Навпаки – вона націоналізувала майно Спілки білоруських письменників та поставила існування організації під загрозу.

Під час церемонії нагородження.
Указ про нагородження групи білоруських письменників підписав Президент Віктор Ющенко до 15-ї річниці незалежності України. Білоруських письменників Ніла Гілевіча, Сяргєя Законнікава та Алеся Пашкєвича нагородили орденами Ярослава Мудрого та “За заслуги”.

Цим відзначили їхній “особистий внесок у розвиток міждержавного співробітництва, зміцнення авторитету та позитивного іміджу України у світі, популяризацію її історичних та сучасних надбань”. Нагороджені письменники, перш за все, відзначилися як перекладачі української літератури.

«Що ще зможу – робитиму в ім’я нашого братерства...»

Один із них, народний поет Білорусі Ніл Гілєвіч зауважив: “Мій вік, а цього року я відзначив 75, не дозволяє багато обіцяти, але що ще зможу – робитиму в ім’я нашого братерства, нашої дружби, нашого співробітництва”.

А поет та перекладач Сяргєй Законнікав відзначив, що це перше подібне державне нагородження членам Спілки білоруських письменників з 1994 року. Але не від своєї держави.

Білоруських літераторів «заганяють у якесь гетто»

Після приходу до влади Аляксандра Лукашенка білоруські літератори не отримували орденів. Держава їм взагалі нічого не давала, а навпаки забирала: у Спілки письменників націоналізували все майно – будинки та періодичні видання. У державних видавництвах заборонили друкувати книжки найвідоміших літераторів, їх не запрошують на державні свята, на телеканали та у виші. Таким чином білоруських літераторів, більшість яких не підтримала політику Аляксандра Лукашенка, заганяють у якесь гетто, каже пан Законнікав:

“Щодо політики білоруської держави в питаннях культури, то, як я це бачу, вона зводиться до проведення якихось святкувань, чиновницьких фестивалів, проте немає державної підтримки культури народу в повному обсязі”.

Пан Законнікав вважає, що головна проблема, яка розділила письменників та Аляксандра Лукашенка, – у мові. Він, як і багато інших білоруських письменників, має найбільші претензії до мовної політики президента Лукашенка, яка обмежує розвиток та поширення національної мови.

Президент Білорусі не погоджується з критикою письменників

Аляксандр Лукашенка: “Неправда, що ми не підтримуємо білоруської мови. Ми підтримуємо білоруську мову, там, де це потрібно. Але ми в жодному разі не ставимо собі за мету підтримати настільки, щоб люди почали говорити тільки білоруською мовою і забули російську”.

Однак, Аляксандр Лукашенка так і не зміг переконати більшість білоруських письменників.
XS
SM
MD
LG