Доступність посилання

ТОП новини

Валлійський журналіст Ґарет Джонс – один із перших розповів світові про Голодомор в Україні.


Олекса Семенченко Лондон, 30 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У Великій Британії вже багато десятиріч вшановують жертв Голодомору в Україні. Ще у 1970-их роках минулого сторіччя у Великій Британії з''явився пам''ятник жертвам цієї трагедії. А цього року була відкрита меморіальна дошка Ґарету Джонсу – валлійському журналістові, який один із перших сповістив світові про трагедію українського народу.

Стаття Ґарета Джонса у газеті «The London Evening Standard», March 31st, 1933.
У Великій Британії позитивно поставилися до факту визнання українським парламентом Голодомору геноцидом українського народу. Зокрема, українська громада країни чекала такого закону від українських законодавців уже давно.Член Генеральної ради Союзу українців Великої Британії Володимир Музичка розповів в інтерв''ю Радіо Свобода:

“Тут, у Великій Британії, де я народився і виріс, з юнацького віку пам''ятаю, що кожного року ми ходили до церкви й мали панахиду по жертвах Голодомору. В 1970-их роках у Великій Британії ми поставили великий пам’ятник-хрест жертвам. Від часу, коли колишній президент Леонід Кучма визначив цю дату вшанування жертв у листопаді, ми спільно, всі українці, відзначаємо цей день по всьому світі”.

Ґарет Джонс видав прес-реліз про вбивчий голод.

А цього року відбулася ще одна визначна подія для вшанування жертв Голодомору в Україні. Це було зроблено опосередковано. Річ у тім, що нарешті була віддана данина пам''яті людині, яка однією з перших широко сповістила світові про трагічні події в Україні. У березні 1933 року британський журналіст Ґарет Джонс повернувся з України і видав прес-реліз про вбивчий голод, який надрукували багато провідних видань світу, включно з New York Evening Post та Manchester Guardian. Відтак симпатики Кремля на Заході затаврували його як брехуна, а 1935 року Ґарета Джонса було вбито в Китаї, як підозрюють, за вказівкою НКВД.

І ось понад 70 років по тому з ініціативи Союзу українців Великої Британії та Українсько-канадської асоціації громадянських свобод у валлійському університеті міста Абариствит, де вчився Джонс, урочисто відкрили меморіальну дошку.

Неоспіваний герой України, який поплатився своїм життям

Як розповів Володимир Музичка, який був співорганізатором цього заходу, ідея вшанувати Джонса – неоспіваного героя України – з''явилася кілька років тому як продовження попереднього досвіду вшанування жертв Голодомору:

“Це дуже історична річ, тому що, я думаю, вперше в історії усіх наших народів з''явилася така промовиста дошка, що має напис рідною Ґаретові Джонсу валлійською мовою, англійською мовою, а також українською мовою. В урочистий день, коли ми освячували цю меморіальну дошку, був присутній посол України Харченко, представники валлійського уряду, а також було кілька представників Палати лордів британського парламенту. Це фактично зв''язало наші три народи, і ми могли разом вшанувати пам''ять Джонса. Але таким чином ми також могли вшанувати й пам''ять усіх тих, що були закатовані сталінським режимом”.

Пан Музичка вважає, що в рік трагедії українського народу мало хто на Заході намагався зробити для нього стільки, скільки зробив Ґарет Джонс, який і поплатився за це своїм життям у тридцятирічному віці. Тож він заслуговує на вшанування також і в самій Україні, де про нього мали б більше писати як історики, так і журналісти.

Про життя і смерть Ґарета Джонса в самій Україні майже не знають.

Це й не дивно, адже сам факт Голодомору в Радянському Союзі заперечувався. Та навіть у Великій Британії, де у валлійському містечку Баррі 1905 року народився майбутній журналіст, про нього знову згадали лише недавно.

Народжений у Великій Британії Володимир Музичка, один з ініціаторів відкриття цього року меморіальної дошки Джонсу у валлійському університеті міста Абариствита, де навчався Джонс, розповів:

“Про Ґарета Джонса наші батьки ще чули і знали, але із часом це загубилося для молоді. Тож для молоді у Великій Британії стало новиною, що такий чоловік існував і був одним з найперших західних журналістів, який відкрив цю катастрофу, а також, що є підозра щодо його вбивства через це НКВД”.

Після навчання у Абариствитському та Кембридзькому університетах Ґарет Джонс 1930 року став радником з міжнародних проблем тодішнього британського прем''єр-міністра Дейвіда Ллойда-Джорджа. Це призвело до стрімкої журналістської кар''єри. Він працював на численні впливові видання того часу, як от лондонська Times або Manchester Guardian.

Його найбільшим досягненням як журналіста було викриття Голодомору в Україні

Повернувшись 1933 року з пішої подорожі Україною, він повідомив про трагічну долю українських селян у багатьох часописах світу. Після цього лауреат престижної американської Пуліцерівської премії за досягнення в ділянці журналістики Волтер Дюранті на шпальтах New York Times, а також інші промосковські західні репортери звинуватив його у брехні.

У 1935 року його за підозрілих обставин викрали і вбили бандити в Китаї. Разом з ним узяли в заручники, а потім відпустили неушкодженим німецького журналіста Герберта Мюллера, який і запросив Джонса відвідати небезпечну Внутрішню Монголію. Згідно з матеріалами британської розвідки, Мюллер довгі роки був представником комуністичного Третього інтернаціоналу в Китаї. Небога Джонса Марґарет Коллей, що написала про його загибель книжку Gareth Jones – A Manchukuo Incident, недавно сказала:

“Ця книжка є кульмінацією того, що ми намагалися зробити для Ґарета. Ми відчували, що його “вичистили” з історії. Про нього абсолютно забули. Виглядає, що дуже мало людей знають, хто такий Ґарет. А це ж іще і дуже захоплива історія!”

Ґарет Джонс першим вжив термін “штучний голод” до Голодомору 1932-33 років

Він вже тоді стверджував, що радянські власті ретельно його організували. Вже тому для всіх українців він мусить бути героєм, вважає представник Українсько-канадійської асоціації громадянських свобод Любомир Луцюк:

“Для українців усього світу Ґарет Джоунс є символом людини, що завжди пам''ятала своє коріння. Він був валлійцем і пишався цим. Тож він заступився за інший пригноблений народ. Він повстав за правду і сповістив її світові, що мало для нього трагічні наслідки”.

Таким символом він, безперечно, стане й для українців в Україні.

Сайти по темі: http://www.garethjones.org/

Все про Голодомор на сайті Радіо Свобода:


XS
SM
MD
LG