Доступність посилання

ТОП новини

ФБР США долучається до розслідування смерті колишнього співробітника ФСБ Росії Олександра Литвиненка.


Олекса Семенченко Лондон, 1 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Федеральне бюро розслідувань Сполучених Штатів повідомило, що його фахівці зі зброї масового враження нададуть допомогу слідчим британської поліції у науковому аналізі щодо отруєння полонієм російського дисидента Олександра Литвиненка. У п’ятницю, після розтину, розпочали дослідження тіла загиблого.


Три патологи у спеціальному захисному вбранні та масках, аби уникнути зараження полонієм-210, досліджують тіло Олександра Литвиненка у лікарні Royal London Hospital, що на сході британської столиці. Команда складається з представників міністерства внутрішніх справ Великої Британії та родини небіжчика, а також незалежного фахівця. Автопсія може допомогти визначити, де і яким чином полоній потрапив до організму росіянина.

Тим часом, Скотланд Ярд продовжує досліджувати місця в британській столиці, де виявили підвищену радіацію. Напередодні міністр внутрішніх справ Джон Рід сказав у Палаті Громад парламенту: “Донині були досліджені 24 об''єкти. Фахівці виявили зараження на 12-ти з них”.

Підвищена радіація на літаках, які курсували між Москвою і Лондоном...

Сліди радіоактивної речовини знайшли і на кількох пасажирських літаках, які курсували між Москвою і Лондоном, а також між цими містами та іншими напрямками в Європі.

Як з''ясувалося, на одному із цих лайнерів подорожували міністр культури Великої Британії Тесса Джоелл та голова Британського олімпійського комітету лорд Себастьян Коу. Вони літали до Барселони в листопаді. Речник Джоелл сказав, що міністр уже зв''язувалася по гарячій лінії з національною службою охорони здоров''я для консультації, але жодного ризику для її здоров’я немає. Загалом, за даними авіакомпанії British Airways, у контакті з радіоактивною речовиною могло побувати близько 33-х тисяч пасажирів.

Голова російського відомства з ядерної енергетики Сєрґєй Кірієнко у п’ятницю заявив, що в Росії полоній неможливо роздобути нелегальним шляхом.

Литвиненко був різким критиком Кремля і Путіна

Російський еміґрант Олександр Литвиненко, який мав британське громадянство, гостро критикував російську владу і, зокрема, президента Росії Владіміра Путіна. У передсмертній заяві він звинуватив останнього у своєму вбивстві.

А за кілька тижнів до отруєння, виступаючи перед британськими журналістами із приводу вбивства російської журналістки Анни Політковської, Литвиненко сказав: “Я абсолютно переконаний, що лише одна особа в Росії могла вбити людину з таким статусом і славою, які мала Політковська. І це – Путін”.

А тим часом ще один відомий росіянин захворів із підозрою на отруєння. Йдеться про колишнього керівника уряду Росії, якого називають "м''яким” критиком Кремля, Єґора Ґайдара. Він раптово серйозно захворів підчас візиту до Ірландії на наступний день після смерті Литвиненка. Нині життю Ґайдара ніщо не загрожує. Але в четвер московські лікарі заявили, що не знайшли жодних природних причин його захворювання.
XS
SM
MD
LG