Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада: подвійний реванш?


Тетяна Ярмощук Київ, 1 грудня 2006 (RadioSvoboda.ua) – Верховна Рада таки відправила у відставку двох помаранчевих міністрів – Юрія Луценка та Бориса Тарасюка. “Антикризовики” також призначили свої представників у крісла міністра у справах сім’ї та молоді та міністра внутрішніх справ.


Два міністерських звільнення та два призначення. Сьогодні “антикризовики” спромоглися упродовж години відправити у відставку двох помаранчевих міністрів. Спочатку керівника зовнішньополітичного відомства Бориса Тарасюка, а потім головного міліціонера Юрія Луценка.

На місце керівника МВС призначили соціаліста Василя Цушка, а місце нещодавно звільненого міністра у справах сім’ї та молоді Юрія Павленка посів регіонал Віктор Корж.

Соціалісти виторгували у регіоналів посаду керівника МВС

Учора депутатам не вдалося звільнити Юрія Луценка. Це рішення не підтримували соціалісти. Нині ж соціалісти віддали свої голоси за звільнення колишнього однопартійця Луценка, в обмін на крісло міністра внутрішніх справ.

Новопризначений міністр Василь Цушко обіцяє бути чесним, а у разі чого подати у відставку: “Звісно, нікуди не втечеш від реалій. Є політична парламентська коаліція, вона мене призначила. Я працюватиму з коаліцією, працюватиму з опозицією. Запевняю вас, я не планую ніяких кадрових революцій. Бути вникати, дивитися, і враховувати у людей, перш за все, професіоналізм”.

Представники Президента обурені лише відставкою Бориса Тарасюка

Призначення Василя Цушка позитивно оцінили і у Секретаріаті Президента. Натомість відставка Бориса Тарасюка в президентській канцелярії викликала обурення. Голова Секретаріату Президента Віктор Балога не виключає, що кандидатуру Тарасюка Президент може подати повторно:

“Ми маємо факт. І якщо ми говоримо про можливе призначення міністрів, то Президент має право внести ще раз пана Тарасюка на посаду міністра закордонних справ. Але при цьому хочу зазначити, що у Президента є достатній арсенал для того, щоб подати на посаду міністра закордонних справ”.

Парламентська більшість розпочала війну з Президентом?

Сам Борис Тарасюк вважає свою відставку незаконною: “Фактично, створена парламентська більшість зараз починає війну з Президентом як всенародно обраним главою держави – за повноваження Президента. І сьогоднішнє голосування у Верховній Раді також є свідченням тенденції, коли ця більшість намагається перебрати на себе ті повноваження, які притаманні Президенту. Вся ця історія після виборів вимагає осмислення і перегрупування усіх національно-патріотичних сил для того, щоб об‘єднатись і разом не допустити відкату від демократії”.

А Віктор Янукович задоволений

Натомість прем’єра Януковича відставка Тарасюка втішила: “Я вважаю, що міністр, який перебуває в опозиції до уряду, не може працювати в уряді, – це перше. Міністр, який не погоджує свої дії з прем’єр-міністром та Кабінетом Міністрів, створює проблеми у міжнародних відносинах, так само не може працювати у Кабінеті Міністрів”.

“Наша Україна” вважає сьогоднішні рішення антиконституційними, і у Конституційному Суді обіцяє оскаржувати дії Адама Мартинюка, який сьогодні головував під час засідання.
XS
SM
MD
LG