Доступність посилання

ТОП новини

Економічні відносини Україна – ЄС.


Сергій Собуцький Київ, 1 грудня 2006 року (RadioSvoboda.Ua) – Лібералізація торгівлі та фінансового сектору між Україною та Європейським Союзом набула значного розвитку – такий висновок дослідження “Перспективи економічних відносин між Україною та ЄС”, яке сьогодні у Києві презентував Центр соціально-економічних досліджень(CASE). Натомість у структурних реформах України дослідники відзначають незначний поступ.


Минулого року ЄС став другим за обсягами після СНД торговельним партнером України. Водночас автори дослідження відзначають асиметрію у цих відносинах. На 30% українського експорту до країн ЄС припало лише трохи більше піввідсотка їхнього експорту до України. Це означає, що українська економіка чутливіша до будь-яких змін у двосторонніх відносинах.

Українська влада й досі не ухвалила важливих законів

Одним із головних факторів, що стримують розвиток кооперації Україна-ЄС, дослідники вважають недостатність структурних реформ у державі. Зокрема, зазначають, що фактично в Україні зупинена приватизація. На сьогодні не ухвалені закони “Про програму приватизації на 2006-2008 роки” та “Про Фонд державного майна України”. У таких умовах вибір активів, що пропонуються на приватизацію, залишається непрозорим, наголошувалось на презентації.

За словами представниці Центру соціально-економічних досліджень Ганни Колесниченко, такий стан справ не дозволяє Києву очікувати значного надходження інвестицій у найближчій перспективі: “Стабільність умов інвестування, ми вважаємо, погіршилась. Тому що всі ті зміні в уряді, парламенті, а також часті зміни до бюджету призводять до нестабільності умов інвестування”.

Вступ України до СОТ відкриє можливість створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом

Нового імпульсу у відносинах з ЄС Україні має надати вступ держави до СОТ, якого очікують на початку наступного року. Так, на думку експерта Віталія Ваврищука, Україна матиме одразу кілька переваг: “Відбудеться стабілізація нормативної бази для взаємної торгівлі між Україною та ЄС, що створює певні переваги для бізнесу в довгостроковій перспективі. Друга перевага – це скасування кількісних обмежень у торгівлі. Стає можливим початок переговорів про створення зони вільної торгівлі Україна-ЄС”.

Створення зони вільної торгівлі підтримує і Міністерство економіки, проте там вважають, що цей процес довготривалий і для його втілення в життя Україні потрібно ще чимало зробити.

Багато залежатиме від ініціативи України у проведенні реформ

Присутня на презентації начальник відділу стратегічного планування співробітництва з ЄС Мінекономіки Віталіна Танцюра зауважила, що навіть при позитивному вирішенні всіх питань робота щодо підписання угоди про зону вільної торгівлі триватиме 2-3 роки.

На презентації також наголошували, що основні виклики для подальшої співпраці Україна-ЄС лежать у площині лібералізації руху короткострокового капіталу та зменшення бар’єрів для робочої сили. Тут багато залежатиме від ініціативи України у проведенні реформ, зазначається у дослідженні.
XS
SM
MD
LG