Доступність посилання

ТОП новини

Українсько-французька співпраця в галузі державної служби.


Тарас Марусик Київ, 1 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Головне управління державної служби України вже майже рік запроваджує французьку модель функціонування інституту державних службовців. Сьогодні в столиці України в рамках українсько-французької “дорожньої карти” співпраці урядів України та Франції відбулося підписання Меморандуму про взаєморозуміння між Головдержслужбою і Генеральною дирекцією адміністрації та державної служби Франції.


Україна зацікавлена у реформуванні своєї державної служби. Французький уряд готовий допомогти і на початку року відрядив до Києва Ан Азам-Прадей. Тепер вона постійний радник начальника Головдержслужби України Тимофія Мотренка:

“Пані Ан Азам-Прадей працює зі мною майже рік, і підписання цього Меморандуму означає завершення певного етапу роботи. Це має значно розширити нашу співпрацю, особливо в частині підготовки державних службовців України, а також у частині запозичення у Франції найновіших форм побудови управлінських структур і, зокрема, руху в напрямі децентралізації влади, як це сьогодні прийнято в Європі”.

В Україні близько 260 тисяч державних службовців. Багато це чи мало?

Щоб відповісти на це запитання, можна скористатися порівняльним аналізом, зокрема, з кількістю державних службовців у Франції. Радіо Свобода попросило керівника Генеральної дирекції адміністрації та державної служби Франції Поля Пені назвати цю кількість, на що той відповів:

“Державних службовців у Франції приблизно два з половиною мільйони осіб. Майже половина з них – це персонал закладів і служб Міністерства національної освіти і навчання. Решта – це держслужбовці різних адміністративних органів як на центральному, так і на місцевому рівні – різні децентралізовані служби міністерств, але також і військовий персонал”.

Скільки заробляють французькі службовці та чи звільняють їх після зміни владної команди?

За словами Поля Пені, середній рівень, якщо брати до уваги і ставку, і премії, складає десь 2000 євро на місяць. А високопосадові службовці, з відповідним рангом державної служби, можуть одержувати і до 10-ти тисяч євро.

Цікавим видалося порівняння політичної складової державної служби, зокрема звільнення держслужбовців при зміні владної команди. У перші місяці після Помаранчевої революції”багато йшлося про 18 тисяч звільнень. Начальник Головдержслужби України Тимофій Мотренко спростував цю цифру:

“Я неодноразового говорив про те, що коли казати про посади державних службовців, то чисельність тих людей, які були замінені після приходу нової політичної команди на початку 2005 року, це трохи більше 9 тисяч осіб. Чи почався такий процес зараз? Він не носить таких масштабів через те, що він не опускається до глибини регіонів. В основному, ці зміни торкаються тільки центральних органів влади”.

Французький колега Тимофія Мотренка, керівник Генеральної дирекції адміністрації та державної служби Поль Пені зазначив, що державні службовці у Франції не залежать від жодних політичних змін чи виборів. Це їм забезпечує їхній статус і правила, які розмежовують адміністративний і політичний рівні.
XS
SM
MD
LG