Доступність посилання

ТОП новини

До Закарпаття вп’яте завітає «Книжковий Миколай».


Надія Петрів Ужгород, 4 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Цього року до Ужгорода вп’яте завітає «Книжковий Миколай». Традиційна книжкова виставка-ярмарок, яку започаткували в області у так званий «найспокійніший культурно-книжковий час в Україні», має на меті насамперед популяризувати українську книгу. А ще — завезти до Закарпаття, традиційно бідного на сучасну літературу, якісну та цікаву книжку.

Іще кілька років тому в Ужгороді практично нереально було знайти книгу, видану українською. Така література за Карпати просто не доходила. Продавці книг казали: на неї нема попиту, тому завозити українськомовну літературу до Закарпаття не вигідно. Якщо ж українська книга й потрапляла до краю, то за неї просили скажені гроші.

Із таким станом не схотіли миритися громадські та культурні діячі регіону. Вони вирішили, що українська книга у Закарпатті має бути. А щоб завезти її до області, організували книжкову виставку-ярмарок.

Співголова цьогорічного ярмарку й директор Закарпатської обласної бібліотеки Людмила Григаш каже, що ярмаркарі досягли мети, яку ставили перед собою,та все ще є нюанси: «На сьогодні вже не можна сказати, що бракує на ринку Закарпаття української книги. Вона сьогодні є, з’явилася, і це хороша книжка. Єдина проблема — що вона досить дорога. Це пов’язане з чинним законодавством — не зовсім таким, як нам би хотілося і потрібно би для книговидавництва та розповсюдження».

Не тільки книжки, а й автори

Крім традиційних книжкових прем’єр цього року на «Книжковому Миколайчику» очікують культурних і громадських діячів, які проведуть автограф-сесії. Це теж, на думку організаторів, популяризуватиме українську книжку.

«За ці п’ять „Миколаїв“ ми привезли дуже багато цікавих авторів. Цього року також приїжджають люди, які є обличчям нашої літератури. Це Дмитро Стус, Михайло Слабошпицький, Павло Вольвач, подружжя Родиків, які є головним мотором українського літературного процесу. Тобто приїжджають культові люди, які не тільки нам покажуть себе, а й мають можливість подивитися, що ж тут робиться на Закарпатті», — каже поет і співорганізатор ярмарку Олександр Гаврош.

Новації і труднощі

Іще одна новація нинішнього «Книжкового Миколаю» — арт-перформанс: уперше презентуватимуть свої твори молоді автори, які ще навіть не мають книжок.

У рамках «Книжкового Миколая» в Закарпатті пройде й акція підтримки сільської бібліотеки. Організатори сподіваються, що автори, а також просто небайдужі люди, принесуть книги й подарують їх сільським бібліотекам, котрі найбідніші на нові книги.

Однак організатори кажуть, що з кожним роком дедалі важче проводити ярмарок. Зараз ідею ужгородців перебрали інші регіони. Це загрожує єдиній у Закарпатті виставці-ярмарку закриттям, каже Олександр Гаврош: «Ми придумали дуже цікаву ідею шість років тому — передріздвяний книжковий ярмарок. Ми вибрали такий час, коли в українському книжковому процесі пауза. І ось цю ідею в нас успішно перебрав Львівський форум видавців, який уже не лише у Львові, але й у Києві організовує ярмарки. І всі видавництва постануть перед вибором: куди їхати — в Київ чи в Ужгород? Оберуть, певна річ, Київ. Туди й сполучення краще, і представити себе можна ліпше, і виторги більші».
XS
SM
MD
LG