Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр-міністр України у Вашингтоні підтвердив позицію щодо НАТО, яку озвучив у Брюсселі


Віктор Янукович провів переговори з Держсекретарем США Кондолізою Райс. Радник прем''єра Костянтин Грищенко, коментуючи зустріч Віктора Януковича і віце-президента США Ричарда Чейні, повідомив, що вони обговорили енергетичну стратегію, а також взаємини України й Росії. A Український Конгресовий Комітет Америки у відритому листі до прем’єр-міністра Януковича висловив стурбованість ситуацією в Україні.


Віктор Янукович провів переговори з Держсекретарем США Кондолізою Райс.

Раніше Янукович виступаючи в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні заявив:

“Надто живучі стереотипи “холодної війни”. Значна кількість наших громадян все ще побоюються, що вступ України до НАТО зашкодить дружнім відносинам з Росією. Ми цінуємо конструктивне та зважене ставлення НАТО до питань перспективи співпраці з Україною. Як дуже слушно зауважив президент Буш на саміті НАТО в Ризі, членство НАТО буде відкрите для України, коли вона буде до цього готова”.

Слід зазначити, що під час недавнього перебування у Брюсселі прем’єр Янукович зазначив про неготовність України почати виконання Плану дій для здобуття членства в НАТО.

Також вчора у Вашингтоні українська та американська сторони домовилися про співпрацю у галузі науки та технології, і у боротьбі з корупцією.

За словами Віктора Януковича, фінансування програми боротьби з корупцією може сягнути півмільярда доларів.

Радник прем''єра Костянтин Грищенко, коментуючи зустріч Віктора Януковича і віце-президента США Ричарда Чейні, повідомив, що в центрі уваги зустрічі була політична ситуація в Україні й економічні плани Кабміну.

За словами Грищенка, Янукович і Чейні обговорили енергетичну стратегію, а також взаємини України й Росії.

Радник прем''єра також повідомив, що співрозмовники звернули увагу і на питання розвитку стратегічного партнерства між Україною й США. Зустріч відбулася у Вашингтоні у вівторок.

Відсутність зустрічі Президента США Джорджа Буша з прем''єр-міністром України не є фактом зневаги до прем''єр-міністра України.

Про це заявив офіційний представник Державного департаменту США Шон МекКормак на брифінгу у Вашингтоні у понеділок:

«Пан Янукович був обраний у ході виборів, і ми готові працювати з ним і з його урядом у всіх напрямках. Він переміг на виборах – громадяни України віддали йому свої голоси, й він сформував свій уряд. Отже немає ніякої зневаги. Ми абсолютно готові працювати з ним і з його урядом».

Посол США в Україні раніше сказав Радіо Свобода, що йдеться про протокольне рішення, а не про відмову зустрічі президента США з прем’єром України.

A Український Конгресовий Комітет Америки у відритому листі до прем’єр-міністра Януковича висловив стурбованість ситуацією в Україні.

Зокрема, американських українців хвилює продовження конфронтації між гілками української влади, - йдеться у зверненні.

Комітет висловив стурбованість заявами Віктора Януковича російською мовою і небажанням Партії регіонів визнавати Голодомор в Україні геноцидом українського народу.

Американські українці закликали керівника Кабміну визнати ветеранів ОУН/УПА та надати їм відповідні привілеї.

Вони також просять прем’єра виконувати положення Універсалу національної єдності, який Віктор Янукович підписав у серпні цього року.

Відкритий лист Комітет оприлюднив вчора, під час перебування глави українського уряду у Вашингтоні.

Український Конґресовий Комітет Америки - одна з найстарших організацій української діаспори у США, заснована в 1940 році.

До нього належать численні суспільно-політичні, професійні, господарські, жіночі, молодіжні, ветеранські, наукові, культурні, церковні та місцеві організації.

Керівник українського уряду перебуватиме у Вашингтоні до четверга – 7 грудня. Він має намір також відвідати Нью-Йорк, де зустрінеться із представниками ділових кіл США.
XS
SM
MD
LG