Доступність посилання

ТОП новини

Дніпродзержинську міськраду можуть розпустити.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 5 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Дніпродзержинська міська рада опинилася на межі розпуску. Кілька місцевих політичних партій та громадських організацій, які у конфлікті депутатської більшості з міським головою Олегом Захорольським підтримують позицію мера, ініціювали місцевий референдум. На ньому мешканці мали б вирішити, чи розпускати міськраду і призначати нові вибори.

За місяць близько вісімдесяти волонтерів, прихильників міського голови, зібрали 28 тисяч підписів дніпродзержинських виборців, котрі підтримують ідею референдуму. За законом, потрібно було тільки трохи більше 20 тисяч — 10% від загального числа виборців у місті. Упродовж тижня достовірність підписів перевіряла спеціально створена комісія — майже всі підписи зарахували.

Відтак міський голова Олег Захорольський, який є однією зі сторін конфлікту, скріпив підписні листи своїм автографом. Тепер слово за іншою стороною конфлікту — міською радою. За законом, як це не парадоксально, рішення про проведення референдуму щодо розпуску міськради має ухвалити сама міськрада.

Конфлікт між депутатським корпусом, де більшість голосів належить «регіоналам», і міським головою Дніпродзержинська Олегом Захорольським триває практично від часу виборів. Депутати домагаються від мера внести зміни до складу керівного органу міськради — виконкому, призначивши туди гідних, на їхню думку людей. У свою чергу міський голова не збирається цього робити.

Найменш дієва рада

Через цей конфлікт дніпродзержинські депутати вже зірвали кілька сесій. В облдержадміністрації стверджують, що саме через це і комунальники погано підготували місто до зими, а влада не змогла їх проконтролювати.

Експерти ж із недержавних організацій — Комітету виборців України та Обласної молодіжної ради — з-поміж 11 міських рад регіону діяльність Дніпродзержинської визнали найменш ефективною. За майже вісім місяців роботи дніпродзержинські депутати провели найменше сесій і ухвалили найменше рішень — дише сім десятків.

І це тоді, як їхні колеги у Дніпропетровську — понад чотири тисячі, каже Станіслав Жолудєв, голова Дніпропетровської обласної молодіжної ради, який слідкував за діяльністю місцевих органів влади в регіоні у рамках тримісячного моніторингового проекту «За чесну і прозору владу»: «Ті пертурбації, які там відбуваються, не йдуть на користь. При тому, що місто — третє за величиною в області, воно перебуває на останньому місці за ефективністю роботи ради».

Референдум може стати прецедентом

Між тим у Дніпродзержинській міськраді наразі не знають, коли депутати зберуться на сесію, щоб призначити дату референдуму. Та й, за законом, вони мають право взагалі ухвалити рішення про недоцільність його проводити.

Аналітики ж кажуть, що небезпека таких рішень у тому, що вони створюють прецедент. Хоча в Україні й непрецедентне право, але будь-яке виняткове рішення одразу бере на озброєння той, кому воно може бути вигідне, каже Станіслав Жолудєв: «Може, тут необхідна кваліфікована підтримка юридична, щоб у Дніпродзержинську в пориві не наробили дурниць, які потім могли б використовуватись в інших містах як прецедент».
XS
SM
MD
LG