Доступність посилання

ТОП новини

Польща, звичайно, робитиме внески до нового інвестиційного фонду для сусідів ЄС — польська євродепутатка.


Наталія Вікуліна Брюссель, 5 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Європарламентар від Польщі, член Комітету Європарламенту у зв’язках із Україною Ґражина Станішевська привітала пропозиції Єврокомісії щодо зміцнення Європейської політики сусідства. В інтерв’ю Радіо Свобода депутатка заявила, що особливо задоволена ідеєю створити для сусідів Євросоюзу окремий інвестиційний фонд і так званий бонусний фонд для тих країн-сусідів, які мають найбільші досягнення. Станішевська сподівається, що такою країною буде Україна, і запевняє, що Варшава надаватиме гроші для майбутнього фонду підтримки сусідів.


Ґражина Станішевська: Звичайно, Польща підтримуватиме новий інвестиційний фонд і робитиме до нього внески. Бюджет Польщі, зокрема, бюджет, який порядкує МЗС, має великі кошти, призначені для підтримки співпраці з Україною. І, крім того, міністерство закордонних справ оголошує багато конкурсів для підтримки проектів в Україні. Україна є пріоритетом зовнішньої політики Польщі, і Україна, як великий сусід Євросоюзу і Польщі, матиме цю підтримку в майбутньому.

— Відомо, що Євросоюз має дуже різних сусідів — скажімо, важко порівняти Україну з Єгиптом чи Марокко. Чи не вважаєте ви, що Єврокомісія має запропонувати різні підходи до різних країн — учасниць Європейської політики сусідства?

— Як член делегації парламентської співпраці Україна—ЄС, я постійно вимагала, щоб Україна була пріоритетом для Європейського Союзу. Після Помаранчевої революції було очевидно, що Україна може стати таким пріоритетом. Зараз ситуація дещо змінилася, і, можливо, Україна не зовсім може бути пріоритетом. У нас часом закрадаються сумніви з приводу того, чи європейський вибір є вибором українців — і цілої України, і українського уряду зокрема. І інколи навіть складається враження, що ми з нашим європейським вибором можемо нав’язуватися Україні, чого ми не хочемо робити. Звичайно, це природно, і ці сумніви є частиною нормального демократичного процесу.

На початку 2007 року, коли врешті стане можливим використання нових фондів, призначених на новий фінансовий період, найважливішим є те, щоб українська сторона випрацювала дуже добрі пропозиції для нових проектів. Тому що, якщо Україна чітко висловить у цих пропозиціях, чого вона хоче досягти, Євросоюз може зрозуміти, чи в правильному напрямку вона рухається і чи зможе досягти тих результатів, яких хоче досягти.

Дуже важливим є і надалі розв’язувати спільні проблеми і працювати разом із Євросоюзом для вирішення, наприклад, питань енергетичної безпеки. Як на даний момент, Євросоюз не має достатньо свого власного газу і користується газом, імпортованим за посередництва України. І це для України шанс поглибити свої стосунки з Євросоюзом і цим самим показати, що вона є надійним партнером і може працювати й надалі з Євросоюзом як надійний партнер.

— Чи можна вважати нові пропозиції Єврокомісії маленьким кроком до того, щоб отримати перспективу членства України в Євросоюзі?

— Думаю, що так. Звичайно, Україна набагато швидше має отримати таку перспективу, ніж Грузія. Тому що Україна розташована близько, а Грузія — далеко. Якщо Україна зможе спільно з Євросоюзом успішно розв’язувати спільні проблеми, то, можливо, під час не теперішнього, а наступного терміну повноважень Європарламенту, разом із новою Єврокомісією, після того як Україна спільно з Євросоюзом успішно здійснить спільні проекти, ставлення може змінитися, і Україна зможе отримати перспективу членства в Євросоюзі.
XS
SM
MD
LG